A Moody's most holland bankokra csapott le

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja pénteken hajnalban jelentette be, hogy rontotta öt bankcsoport betéti- és adósságbesorolását.
MTI-Eco, 2012. június 15. péntek, 07:29
Fotó: Napi.hu

A Rabobank Nederland besorolása a cég listáján mostantól Aa2, az ING Banké A2, csakúgy mint az ABN Amro Banké. Baa2 besorolású lett a LeasePlan Corporation. Egy fokozattal, Baa2-re romlott az SNS Bank besorolása.

A Moody's változatlanul hagyta az öt bankcsoport rövid távú adósságbesorolásait. A pénzintézetek kilátásai stabilak, a hitelminősítő egyedül az ING Bank esetében határozott meg negatív kilátásokat.

A Moody's többek közt a recesszió valószínűsíthető folytatódására és a csökkenő ingatlanárakra hivatkozva döntött a leminősítés mellett, de szerepet játszott az euróövezeti adósságválsághoz köthető tágabb regionális gazdasági gyengélkedés, valamint a bankok sérülékenysége. Figyelembe vették a döntésnél annak az egyre növekvő kockázatát, hogy Görögország távozik az euróövezetből, bár jelen pillanatban nem ez az első számú opció - vált ismertté.

Hollandia egy nyitott, az Európai Unióba mélyen beágyazódott gazdaság, amelyre hatással van a regionális gazdasági gyengélkedés és annak kockázata, hogy további megrázkódtatások érik az eurózóna jelenlegi adósságválsága miatt - fogalmazott a Moody's, megjegyezve, hogy arra számít: a holland GDP 2012-ben 0,6 százalékkal csökkenni fog.

A Moody's rávilágított, hogy az ingatlanárak 2009 óta esnek Hollandiában, a csődök száma 1993 óta a legmagasabbra rúg és a háztartások eladósodásának mértéke Nyugat-Európa élmezőnyében van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK