A német cégek már nem is a németek kezében vannak

Nőtt a külföldi befektetők tulajdoni részaránya a DAX indexet alkotó vállalatokban - derül ki az Ernst & Young (EY) vezetési tanácsadó vállalat tanulmányából.
MTI-Eco, 2015. április 21. kedd, 12:31
Fotó: Reuters

A frankfurti értéktőzsde DAX indexét alkotó 30 élvonalbeli német vállalatban tavaly 56 százalékos volt a külföldi befektetők összesített tulajdoni részaránya, szemben az egy évvel korábbi 54 százalékkal. A német befektetők összesített tulajdoni részaránya eközben 36 százalékra csökkent 37 százalékról. Az egy évvel korábbihoz képest 18 DAX-vállalatban nőtt, és tízben csökkent a külföldi tulajdoni részarány.


Hat DAX-vállalat, a Deutsche Börse, a Linde, az Infineon, a Lanxess, a Bayer és a Merck részvényeinek több, mint 70 százaléka van külföldi tulajdonban. A részvénytulajdonnak legalább a fele 21 DAX-vállalatnál van külföldi kézben. A legkisebb külföldi tulajdoni részarányt a Henkel, a BMW és a Lufthansa tudja felmutatni.

Az elmúlt egy évtizedben jelentősen megemelkedett a külföldi befektetők tulajdoni részaránya: az indexben tíz évvel ezelőtt is benne foglalt 23 vállalatban a külföldi tulajdoni részarány a 2005-ös 45 százalékról 2014-re 59 százalékra emelkedett.

A DAX-papírok iránt tanúsított érdeklődésükkel a külföldi befektetők a német nagyvállalatok jövőbeni jelentős nemzetközi szerepébe vetett bizalmukat fejezik ki - mondta Martin Steinbach, az EY szakérője, hozzátéve, hogy a trend az idén valószínűleg folytatódni fog. A gyenge euró különösen az amerikai és a brit befektetők számára teszi előnyössé a német részvényeket - mutatott rá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.04.21 19:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.04.21 18:39

A németek se komplettek az tuti. Áramlik a gané Németországba és a végén egyszer csak azt mondja egy múmia valahonnan Európán kívülről, hogy hallo...takarodó van, Németország már nem a tiétek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html