Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A frankfurti DAX-index 1,44 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,93 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,05 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,90 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,93 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,05 százalékkal esett.

Az amerikai-kínai kereskedelmi vita kiéleződése mellett ismét az aggodalmak középpontjába került Olaszország, ahol Claudio Borghi és Alberto Bagnai személyében az Északi Liga két közismert euroszkeptikus politikusa került a szenátus költségvetési, illetve pénzügyi bizottságának élére. Mindketten többször bírálták a szigorú költségvetési szabályokat, Borghi pedig még azt is szorgalmazta, hogy a kormány bocsásson ki minikötvényeket és ezekkel fizesse ki tartozásait az állammal kapcsolatban álló személyeknek és vállalatoknak.

A nap vesztese a milánói tőzsde, amelynek irányadó indexe 2,02 százalékkal csökkent. A nagybankok közül az Intesa Sanpaolo árfolyama kiemelkedő forgalomban 1,97 százalékkal, az UniCredité pedig 3,23 százalékkal esett. Az Ubi Banca 3,74 százalékos, a Banco BPM pedig 1,75 százalékos mínuszban zárt.

Az egyes szektorok között az autóipar szerepelt a legrosszabbul, 2,1 százalékkal csökkent az alindexe, miután a Daimler német autógyártó rontotta idei profit-előrejelzését, és ezzel magával rántotta összes vetélytársát. A Daimler árfolyama 4,32 százalékkal, a Volkswagené 3,11 százalékkal, a BMW-é 2,94 százalékkal, a Fiaté 4,17 százalékkal, a PSA-csoporté 2,81 százalékkal, a Renault-é 0,81 százalékkal csökkent.

A tengerentúlon is veszteséges a kereskedés, a befektetőket aggasztja, hogy egyre közelebb kerül egy kereskedelmi háború kirobbanásának lehetősége. Este háromnegyed hatkor a Dow Jones ipari átlag 0,54 százalékos, az S&P 500-as index 0,29 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,30 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,66 százalékos veszteségben, 73,50 dolláron, a WTI pedig 0,29 százalékos mínuszban, 65,52 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 0,36 százalékkal, 1269,90 dollárra esett.

Egy euróért 1,1607 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,29 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!