A főbb európai tőzsdeindexek reggeltől szinte folyamatosan meneteltek fölfelé. A nap végén az FTSE-100 2, a DAX 2,4, CAC-40 3,6 százalékos pluszban zárt, míg a Stoxx Europe 600 indexe 2,6 százalékos erősödéssel indította a hetet. A periféria indexei is jelentős pluszban zártak: az FTSE MIB 2,9, az IBEX-35 3,3 százalékot emelkedett.

Az európai részvények a spanyol aukció után vettek lendületet, amelynek során a spanyol kormány 3 milliárd eurónyi állampapírt értékesített az előző aukcióhoz képest jelentősen alacsonyabb hozamok mellett. A másodpiacon a 10 éves spanyol kötvényhozamok 24 bázisponttal 4,26 százalékra estek.

Emellett az olasz 10 éves hozamok is 17 bázispontos esés után 4 százalék alá csökkentek, amellyel a befektetők a politikai patthelyzet remélhető megoldását ünnepelték.

Gyenge eurózónás makroadatok erősítették azokat a várakozásokat, hogy az Európai Központi Bank (ECB) kamatot vághat a jövő csütörtöki kamatdöntő ülésén. Az eurózónás BMI a máriusihoz hasonlóan zsugorodást mutatott, a német BMI hathavi mélypontjára esett, ráadásul szintén zsugorodást jelezve, a francia BMI viszont a márciusi 48 havi mélypont után négyhavi csúcsra emelkedett, de az áprilisi 44,2 pontos érték szintén zsugorodásra utal.

Nagyot rallyzott az ARM Holdings shipgyártó, amely a várakozásokat felülmúló első negyedéves eredményének köszönhetően 12 százalékot drágult.

Emellett jól szerepelt a bankszektor is: a Société Générale 7, a Credit Agricole 6,7, a Deutsche bank 5,3 százalékot emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!