Brewan Howard, Cantab Capital és Bluecrest, csak néhány név a világ legnevesebb hedge fund menedzserei közül, amelyek befektetési alapjai veszteséggel zárták a tavalyi évet. A neves alapok veszteségeit a Fed monetáris politikáját övező bizonytalanság, az árupiacok és a feltörekvő piacok gyenge teljesítménye okozhatták - írja a Financial Times.

Számos trendkövető alap volt a vesztesek között, a Cantab vezető konstrukciója, a CCP Quantitative Fund például tőkéjének 27,7, a Bluecrest alapja, a Bluetrend 8,7 százalékát veszítette el tavaly, igaz, a legtöbb alapnak még mindig sikerült némi nyereséget elérnie a HSBC Alternative Investment Group adatai szerint.

A világ harmadik legnagyobb hedge fund kezelő cége, a Brewan Howard Emerging Market Strategies Fundja 12,4 százalékot bukott. Az amúgy ütős tétjeiről nevezetes befektetési csoport alapjának ráadásul úgy sikerült ezt a mínuszt összehoznia, hogy a feltörekvő piacok - ha fejlett társaiktól elmaradó mértékűt is - de nyereséget produkáltak tavaly. Az árupiaci alapok is gyengén szerepeltek, Brevan Howardéké 4 százalékot veszített.

Tartósabb trendek hiányában, a legtöbb árupiaci alapot futtató menedzsernek elég nagy problémákkal kell szembenéznie. Jobb híján a cégek futtatják alapjaikat, de csak azért, hogy ne kelljen bezárniuk azokat - mondta a lapnak az egyik nagy árupiaci alapokat kezelő cég vezetője.

A HSBC által vizsgált alapok közül az egyik leggyengébb teljesítményt az RAB által kezelt Special Situation alap volt, 31,4 százalékos negatív hozammal, ez immár az alap harmadik olyan éve volt, amikor kétszámjegyű veszteségeket kellett elkönyvelnie. Michael Alan-Buckley, az RAB elnöke szerint nem vitatható, hogy az alap teljesítménye pocsék. Nagyon rosszul érintette, hogy a bányászati cégek részvényei hatalmasat estek, különösen rosszul szerepeltek az aranybánya részvények. Azért bízunk a pozitív fordulatban - mondta.

Sok neves alapkezelő számára volt nehéz 2013, a csökkenő volatilitás sem jött jól, s sokan rosszul értelmezték a Fed kötvényvásárlási programjával kapcsolatos jelzéseket - mondta a lapnak egy londoni hedge fund kezelő cég vezetője.

Eközben voltak az iparágon belül jó teljesítményt nyújtó szereplők is. A Goldman Sachs olajkereskedőjéből hedge-fund kezelővé avanzsált Pierre Andurand új alapja 23 százalékot nyert, a londoni Merchant Capital Commodity alap 15,8 százalékos hozamot ért el. A feltörekvő piaci alapok közül a Pharo Trading és a BTG Pactual 18 és 8,7 százalékos pozitív hozamot tudott felmutatni, a Man Group AHL Evolution alapja 12,7 százalékosat.

Alex Allen, a Sciens Alternative Investments vezető portfólió menedzsere szerint a nagy különbség az alapok teljesítményében a kockázatkezelési módszerekből és a diverzifikációból adódik. Eltérő az is, hogy egyes alapok mikor nyitnak új pozíciót és hogyan szállnak ki abból. Véleménye szerint most, hogy oszlik a köd a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentése körül jobb évet hozhat a rosszul szereplő alapok számára is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!