Piaci kitekintés - 2013.10.18.

Az amerikai költségvetési vita ideiglenes feloldását követően ismét felfelé kapaszkodtak a tengerentúli börzék csütörtökön, míg az S&P500-as index ismét új történelmi csúcsot ütött. A kedvező részvénypiaci hangulatban alighanem az is közrejátszhatott, hogy a befektetők értelmezésében a rövid távú politikai megoldás nagyobb valószínűséggel kötheti meg a Fed jegybankárjainak kezét a QE-program lassításában.

Ázsiában mérsékelt optimizmus jegyében zárult a hét utolsó napja azt követően, hogy a kínai gazdaság az előzetes várakozásoknak megfelelően 7,8%-os (évesített) ütemű bővülést produkált a harmadik negyedévben.

Bár a hét utolsó napján a szeptemberi, kanadai inflációs statisztikák kivételével nem érkezik fontos makroadat; az amerikai kormányzat újraindulása után a következő héten fontos adatközlések várhatóak: az előzetes hírek szerint a befektetők kedden ismerhetik meg az átfogó foglalkoztatottsági statisztikákat, beleértve a szeptemberi nonfarm payrollst is.

A csupán ideiglenes költségvetési megoldás ismét a Fed kötvényvásárlási műveleteinek tervezett csökkentésére koncentráltak a befektetők: avagy előcsalogatható lehet-e idén a tapír?
Kép: Admiral Markets

Ázsia

Mérsékelt emelkedéssel zárta a hetet a távol-keleti börzék többsége: az előzetes várakozásoknak megfelelő kínai adatközléseket követően a hongkongi tőzsdeindex +0,85%-ot erősödött, míg a Hang Seng 0,88%-os emelkedése mellett a japán Nikkei 0,17%-ot veszített értékéből.

Évesítve a vártnak megfelelően, 7,8%-os ütemben bővült a kínai gazdaság, szemben a Q2-es periódus 7,5%-os növekedésével. Az ipari termelés az előzetes várakozásoknak megfelelően 10,2%-os emelkedést produkált, míg a kiskereskedelmi eladások 13,4%-os bővülésről számoltak be.

US

A költségvetési kérdések ideiglenes rendezése után tovább kapaszkodtak felfelé a tengerentúli tőkepiacok csütörtökön, miután a csupán átmeneti megoldás után a piaci fókusz ismét a Fed mennyiségi lazító műveletei felé fordult. A befektetői várakozások alapján az esetlegesen lassuló amerikai gazdaság mellett a kiújuló költségvetési viták rövid távon nagyobb valószínűséggel köthetnék meg a Fed kezét a kötvényvásárlási műveletek visszafogása során, vélhetően ez a gondolat segíthette ismét felfelé a tengerentúli indexeket-, és gyengítette a dollárt a főbb devizákkal szemben. (S&P500 +0,67%; Nasdaq +0,62%)

A korábbi hét felülvizsgált 373ezres értékével szemben 358ezren regisztráltak munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban, míg az elemzők 335ezres értéket valószínűsítettek.

Az amerikai kormányzat újraindulását követően ismét elkezdhetnek majd csordogálni a fontos makroadatok: míg hétfőn a használt-lakás értékesítések és a nagykereskedelmi értékesítési statisztikák érkeznek majd; kedden pedig a szeptemberi Nonfarm Payrolls és munkanélküliségi ráta érkezik.

EU

Felemás zárást követően ismét óvatos emelkedés jegyében indult a hét utolsó napja az európai börzéken: a kontinens részvényindexei az összességében a vártnak megfelelő kínai makroadatok közzététele után minimális erősödést mutattak pénteken, kora délelőtt. (Dax +0,09%; Cac +0,40%; FtseMib +0,03%; Ibex +0,36%)

 

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!