A befektetők aggódnak az amerikai-kínai kereskedelmi viták miatt is, miközben Washingtonban folytatódtak a tárgyalások Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és amerikai vendéglátói között. A megbeszélések csütörtökön indultak el, de Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt mondta, kételkedik abban, hogy eredményesek lesznek az egyeztetések.

Közép-európai idő szerint este fél nyolckor, két és fél órával a zárás előtt a Dow Jones ipari átlag 0,04 százalékos pluszban, míg a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,20 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,22 százalékos mínuszban állt.

QP | Quality Placement

Egy euróért 1,1781 dollárt adtak, 0,11 százalékkal erősödött az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest 0,10 százalékkal gyengült a dollár, 110,66 jenen forgott. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,13 százalékkal, 93,51 pontra nőtt, de 93,74 ponton öthavi csúcson is járt.

A tízéves amerikai államkötvények hozama 3,128 százalékra emelkedett a tengerentúli kereskedésben péntek hajnalban, ami 2011. július 8. óta a legmagasabb szint. Azóta a hozamszint 3,071 százalékra mérséklődött. A 30 éves államkötvény hozama napi maximumán 3,264 százalékon állt, ami 2014. október 3. óta a legmagasabb szint. Ez azért nem jó hír, mert az elemzők korrekcióra számítanak ha a dollárkötvények hozama eléri a négy százalékot. Akár 20 százalékos esés is jöhet, ami a jelenlegi bikapiac véget jelentheti, hanem egy újabb recessziós időszakot.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,26 százalékos veszteségben, 79,09 dolláron állt, míg a júniusi szállítású WTI 0,18 százalékos mínuszban, 71,36 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,16 százalékkal, 1291,50 dollárra nőtt.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!