New Yorkban a DJIA-30 index 0,07 százalék, az S&P-500 index 0,03 százalék, a Nasdaq Composite index 0,13 százalék csökkenéssel kezdte a hétfői kereskedést.

A hét végén Argentínában tartott találkozójukon a G20 vezetői aggodalmuknak adtak hangot a protekcionista kereskedelmi tendenciák jelentkezése miatt és további egyeztetéseket szorgalmaztak a világgazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatások enyhítéséről.

A világkereskedelmi aggodalmak miatt az amerikai S&P-500 index például június óta már négy és fél százalékkal gyengült.

A tőzsdei árfolyamokra negatívan hatott az is, hogy Donald Trump elnök a múlt héten rosszallását fejezte ki a Fed kamatemelési szándéka miatt, mondván az hátrányosan hatna a megindult gazdasági növekedésre. A Fed az idén már két alkalommal megemelte 25 bázisponttal az irányadó dollárkamatot és a piacok további két alkalommal várnak még hasonló mértékű emelést.

Az olajárat az amerikai-iráni szembenállás elmérgesedése, valamint három északi-tengeri fúrószigeten tartott sztrájk emelte meg hétfőn. Irán a hét végén az Arab-öböl olajexportjának a megakadályozását helyezte kilátásba, amennyiben életbe léptetik olajexportjára az amerikai embargót.

A Brent nyersolaj ára 0,71 százalékkal hordónként 73,59 dollárra, a WTI ára 0,67 százalékkal 68,72 dollárra emelkedett.

A dollár árfolyama csak kevéssé változott, az eurót 0,10 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1709 dolláron. Az arany ára 0,35 százalékkal unciánként 1226,80 dollárra csökkent - írta az MTI.

A kép forrása: StockSnap.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!