Sok pénzhez jutott az ÁKK

A meghirdetett mennyiségnél 12,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 67,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.
Domokos László, 2018. július 19. csütörtök, 13:20
Fotó: Shutterstock

Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 20 milliárd forintért 5 éves és 15 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

A három éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 43,81 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 30 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 19 bázisponttal alacsonyabb, 1,72 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 1,76 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az ötéves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók 22,54 milliárd forint ajánlatából, csökkentett értékesítéssel, 17,5 milliárd forintos összegben adott el kötvényeket az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 17 bázisponttal alacsonyabb, 2,70 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre szintén 2,70 százalék volt.

A tízéves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók által ajánlott 20,70 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 20 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,29 százalék volt, 21 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Szerdán a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 3,28 százalék volt.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK