Sikeres kötvénykibocsátásán van túl az Alteo

Sikeresen lezárult az Alteo Nyrt. zártkörű kötvénykibocsátása, amely során a társaság összesen 1,5 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket. A zéró kupon típusú kötvényeket részben az idén júliusban lejáró kötvényprogramjának refinanszírozására, valamint további növekedési terveinek támogatására és általános vállalatfinanszírozási célokra kívánja felhasználni az energetikai vállalatcsoport.
Szepesi Anita, 2019. június 7. péntek, 18:27
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A zártkörű kötvényjegyzésre június 6-án került sor, amely során összesen 1,5 milliárd forint értékben vásároltak kötvényeket a vállalat intézményi befektetői. A 3 éves futamidejű, zéró kupon kötvények össznévértéke 1,687 milliárd forint, és a névérték 88,9158 százalékán lehetett jegyezni, amely 3,99 százalékos éves hozamnak felel meg. A kötvénykibocsátást szervezőként és forgalmazóként az OTP Bank Nyrt. támogatta.

A korábbi terveknek megfelelően a társaság a friss tőke egy részét az idén júliusban lejáró - 925 millió forint össznévértékű - kötvényeinek visszavásárlására fordítja majd. A kötvénykibocsátásból befolyt összeget emellett részben energetikai projektekbe való befektetések finanszírozására és részben általános vállalatfinanszírozási célokra is használja majd a vállalat - olvasható az Alteo közleményében.

Az idei tőkepiaci tevékenységek - a márciusi zártkörű részvénykibocsátás, valamint a mostani zártkörű kötvénykibocsátás - nyomán a vállalat összesen több mint 3,5 milliárd forint értékben jutott friss tőkéhez, amelynek nagy részét a további növekedési terveinek finanszírozására kívánja felhasználni. A társaság a következő időszakban nagyjából 7-10 milliárd forint összértékű energetikai befektetéseket, beruházásokat tervez megvalósítani, amelyek közül a bőnyi szélerőmű park akvizíciója már le is zárult és a vállalat az EBITDA eredményességének igen jelentős bővülését várja a tranzakciótól.

A mostani sikeres kötvényjegyzés is azt mutatja, hogy a befektetőink támogatják a befektetési döntéseinket, illetve növekedési terveinket. Az elmúlt hónapok során két alkalommal is vontunk be forrást a tőzsdén keresztül, amelynek hatására megfelelő mennyiségű tőkével rendelkezünk ahhoz, hogy a legígéretesebb befektetéseket megléphessük, amelyek közül az egyik legjelentősebbet, a 25 MW kapacitású bőnyi szélerőműpark akvizícióját, épp a közelmúltban zártuk. A dinamikus növekedés ugyanakkor a következő években is szükségessé teheti az újabb forrásbevonást" - mondta el ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója a kötvénykibocsátás zárása kapcsán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK