Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Történetünk egyik legeredményesebb időszakán van túl: hazánkban és a régióban is az elsők között építettünk ipari méretű akkumulátoros energiatárolót, a megújuló energiát hasznosító erőművi kapacitásunk a korábbi kapacitásunk többszörösére nőtt, valamint az idei évben összesen több mint 12 milliárd forint forrást vontunk be tőkepiaci tranzakciókon keresztül, amelyeket rendre jelentős intézményi befektetői érdeklődés kísért" - összegezte az eredményeket ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

A cégvezető hozzátette: az elmúlt évek aktív befektetési időszakában végrehajtott beruházások egyre inkább megtérülnek.

2019 három negyedévében a vállalat konszolidált árbevétele 41 százalékos növekedéssel 12,8 milliárd forintról 17,9 milliárd forintra emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, amely elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi, valamint a hő- és villamosenergia-termelés szegmensek bővülésének, valamint a befejeződött beruházásoknak és felvásárlásoknak köszönhető.

A vállalat konszolidált EBITDA értéke is kiugró eredményeket mutat: a tavaly őszi 1,1 milliárd forintról 140 százalékos növekedéssel 2,8 milliárd forintra emelkedett, amit elsősorban az Energiatermelési és a Kiskereskedelmi szegmensek dinamikus növekedése, valamint az Alteo tulajdonába került Bőny térségben található 25 MW-os szélerőműpark belépése eredményezett.

2019-ben is folytatódott a 2017-2019-es stratégiával összhangban álló befektetések tőkeigényes szakasza az Alteónál; a folyamatban lévő és már megvalósított befektetési és beruházási programok mellett pedig az Alteo vezetése további lehetőségeket azonosított, és összesen 20 milliárd forintot meghaladó befektetési, illetve fejlesztési volument valósított meg az elmúlt 3 évben.

A 2017 és 2019 közötti beruházási ciklus kiemelt eredménye többek között, hogy a vállalat megújuló energiát hasznosító erőművi portfóliója hozzávetőleg 45 megawatt kapacitással bővült, valamint, hogy a gázmotoros portfólió terén a vállalat kizárólagos tulajdonossá vált a Zugló-Therm Kft.-ben, amely a vállalat Szabályozási Központjának egy kiemelt fontosságú eleme. Befejeződött továbbá az Alteo első, 1,1 milliárd forint teljes költségű K+F+I programja, amelyre a társaság 500 millió Ft támogatást nyert el. Ennek keretében 2018. augusztus végén átadásra került és megkezdte az üzemszerű termelést egy villamosenergia-tároló rendszer - a projekt technikai zárása és elszámolása pedig 2019 második félévében történt meg.

Ugyancsak az első három negyedév eredményei között említhető, hogy fontos szolgáltatási szerződéseket is sikerült kötni: meghosszabbításra került a TVK-Erőmű Kft.-vel a hosszú távú üzemeltetési és karbantartási szerződés, valamint megkötésre került az erőmű fő-és segédberendezéseinek élettartam hosszabbításra vonatkozó vállalkozói szerződés.

A vállalat tőkepiaci szereplése is igen aktív és sikeres volt 2019 folyamán, az első félév folyamán a társaság sikeresen, jelentős túljegyzés mellett lebonyolított egy zártkörű tőkeemelést, majd azt követően egy kötvénykibocsátást intézményi befektetőknek. Idén ősszel pedig az Alteo részt vett a Magyar Nemzeti Bank 2019. júliusában elindult Növekedési Kötvényprogramjában, melynek keretében a harmadik negyedévet követően októberben 8,8 milliárd forint értékben hajtott végre sikeres kötvénykibocsátást, szintén jelentős túljegyzés mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!