Amennyiben nem sikerült a tengerentúli politikai erőknek megegyezniük, úgy január elején automatikusan életbe lép az úgynevezett fiscal cliff, amely többek között jelentős adóemelést és kiadáscsökkentést tartalmaz, amely sok elemző szerint könnyedén recesszióba sodorhatná az országot. A hangulaton az sem segített, hogy John Boehner, a republikánus többségű képviselőház elnökének közlése szerint a költségvetési szakadékról szóló megbeszéléseken a "B-terv"-et is elvetették. Később sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is bízik a tárgyalások sikerességében, ám további lépéseket vár Barack Obama amerikai elnöktől.

A hírek hatására a főbb európai tőzsdék először nagyot estek, majd a nap végére elkezdtek felkapaszkodni, így a londoni FTSE-100 0,31, a frankfurti DAX 0,47, míg a párizsi CAC 0,16 százalékos mínuszban zárt. Nem sikerült a nap a periféria indexeknek számító milánói FTSE-MIB-nek sem, amely 0,4 százalékot vesztett napi kezdőértékéhez képest. A nagyobb tőzsdék közül egyedül a madridi IBEX-35 zárta pluszban a napot, mégpedig 0,32 százalékkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!