A DJIA-30 index 0,12 százalékos, az S&P-500 index 0,45 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,74 százalékos csökkenést mutatott a kereskedés kezdetén.

Az amerikai piacok nyitásakor az európai tőzsdék veszteségben jártak. A páneurópai gyűjtőindexek 0,6-0,8 százalékos csökkenést mutattak, az euróövezeti 0,7 százalékosat.

A csütörtöki amerikai kereskedés legfontosabb árfolyam-befolyásoló tényezője volt a munkanélküli segélykérelmek száma és a novemberi infláció. A munkanélküli segélykérelmek száma az elmúlt héten két és fél havi csúcsra, 853 ezerre emelkedett a várt 725 ezer helyett, az előző heti 716 ezerről. Az infláció a várakozáson felül alakult novemberben, 1,1 százalék helyett az októberivel megegyező 1,2 százalék lett.

A befektetők változatlanul figyelemmel követik a koronavírus-válság következményeinek ellensúlyozására szánt gazdaságösztönző csomag sorsát Washingtonban, valamint a vírusellenes oltások engedélyeztetését.

Az amerikai értékpapírpiacokon az év eleji visszaesés után megélénkült a részvénykibocsátás. Az idén tőzsdére vitt papírok átlagosan több mint 50 százalékkal állnak a kibocsátási áruk felett, az első kereskedési napon pedig átlagosan több mint 24 százalékos nyereséget értek el.

Szerdán debütált például a Doordash részvénye 86 százalékkal a kibocsátási ár felett. A cég már a kibocsátási áron is 3,37 milliárd dollár tőkét tervezett bevonni. Csütörtökön indult a tőzsdén az Airbnb részvénye. A cég a tervezett ársáv felső határa felett, 68 dolláron értékesítette részvényeit. Ez 3,5 milliárd dolláros tőkebevonást jelentett, ami idei csúcs, a cég piaci tőkeértékét 47,3 milliárd dollárra növelte.

Az idén már 18 részvénykibocsátás eredményezett egymilliárd dollárt meghaladó tőkeemelést. Az idén összesen 210 részvénykibocsátás várható az amerikai tőzsdéken 80 milliárd dolláros befektetési értékkel a tavalyi 160 kibocsátással hozott 46 milliárd dolláros befektetés után.

Az olajár emelkedett csütörtökön annak ellenére is, hogy az elmúlt héten a várt 1,4 millió hordós csökkenés helyett tekintélyes mértékben, 15,2 millió hordóval nőttek az amerikai nyersolajkészletek. Az olajár a járvány terjedését visszaszorító oltáshoz és az ezzel együtt járó gazdasági fellendüléshez fűzött reményeknek köszönhetően emelkedik. A Brent már megközelítette az 50 dollárt, ahol márciusban járt utoljára, mielőtt a járvány miatt áprilisban 20 dollárra zuhant volna.

Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 1,90 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 49,79 dolláron, a WTI ára pedig 1,89 százalékkal 46,38 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,21 százalékkal jegyzik erősebben 1,2107 dolláron.

Az arany ára csütörtökön kissé felfelé korrigált, miután szerdán két és fél százalékkal egy heti mélypontra csökkent. Az amerikai piacok nyitásakor a spot ára 0,18 százalékkal állt magasabban unciánként 1842,94 dolláron.

Az arany ára ugyanabból az okból változik amiért az olajé, csak ellenkező irányban. A fellendülésbe vetett bizalom, az erősödő kockázatvállalási hajlandóság némileg visszavetette az arany, mint befektetési mentsvár iránti keresletet. Az arany ára 22 százalékkal nőtt az idén - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!