Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőr országa, a kivitelér pedig az állami olajcég,  Saudi Aramco felel, amelynek két olajipari létesítménye ellen szombaton végrehajtottak egy dróntámadást. Ennek következtében napi 5,7 millió hordóval csökkent a termelése, ami a globális kínálat mintegy 5 százalékának felel meg.

A Reuters által kedden idézett források szerint Szaúd-Arábia olajtartalékainak felszabadításával fedezi az ázsiai olajfeldolgozók keresletét. Az ország kőolajexportjának több mint a 70 százaléka Ázsiába irányul, ahol a legnagyobb vásárlók a japán, a dél-koreai, az indiai és thaiföldi olajfeldolgozók.

A legnagyobb indiai olajfeldolgozó, az állami IOC ugyanakkor közölte: a szaúdi fél jelezte számára, hogy nehézolajat kap bizonyos mennyiségben a nehéz és könnyűolaj keveréke helyett. Más olajfeldolgozók ilyen változtatásról nem számoltak be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!