Az orosz központi bank újraindította az arany vásárlását a hitelintézetektől röviddel azután, hogy felfüggesztette azt "a lakossági kereslet kielégítése feltételeinek megteremtése céljából".

A jegybank azt közölte, hogy március 28-tól június 30-ig grammonként 5 ezer rubelért (17 ezer 300 forint) vásárolja fel az aranyat a hitelintézetektől. A központi bank közlése szerint az intézkedés célja a nemesfémpiac és az aranybányászat támogatása.

A jegybank március 15-én függesztette fel az arany vásárlását a hitelintézetektől, amit akkor ezt azzal indokolt, hogy "nőtt a lakossági kereslet az aranyrudak vásárlása iránt, részben ezen ügyletek áfájának eltörlése miatt".

A rubel árfolyamának gyengülése a háború kezdete óta arra ösztönözte az orosz embereket is, hogy az értékálló aranyba tegyék megtakarításaikat. Közben az orosz állam is ezzel próbálta stabilizálni a deviza árfolyamát. 

Ez a terv viszont borulhat: a legújabb szankciók részeként az Egyesült Államok korlátozza Oroszország lehetőségét, hogy eladja aranytartalékait és pénzt szerezzen, ami a legújabb erőfeszítés az ország hadikasszájának megbénítására, miközben az ukrajnai invázió folytatódik.

Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön egyértelművé tette, hogy minden, az orosz központi bankkal kapcsolatos aranyat érintő tranzakció a meglévő szankciók hatálya alá tartozik. Bár Oroszország számára nehéz lenne eladni aranykészletét, elemzők szerint az arany nyomon követésének kihívása az ősi fizikai piacon keresztül potenciális kiskapukat enged Moszkva számára, hogy így szerezzen forrásokat.  

Az Oroszországi Központi Bank több mint 2000 tonna, nagyjából 140 milliárd dollár értékű aranyat tart a World Gold Council szerint. Ez a világ ötödik legnagyobb aranykészlete, amelyet az elmúlt években halmoztak fel, többek között a hazai termelőktől történő vásárlásokkal. Az aranyat moszkvai és országszerte található páncéltermekben tárolják.

A központi bank adatai szerint az arany Oroszország devizatartalékainak nagyjából egyötödét teszi ki, amely euró, dollár és kínai jüan keverékét is tartalmazza. 

Az arany eladása most valószínűleg nehéz folyamat, de nem lehetetlen, mondják az elemzők a Wall Street Journal szerint. Az eredeti szankciók, amelyek megtiltották az amerikai szervezeteknek az orosz központi bankkal való tranzakciókat, az arany eladására is kiterjednek. A szenátorok egy csoportja által javasolt szövetségi törvény másodlagos szankciókat alkalmazna az orosz központi bankkal aranyban üzletelő vagy azt szállító személyekre. 

Lehetséges, hogy Oroszország más módot is talált vagy találhat arra, hogy eladja tartalékait. Venezuela a múltban aranyának egy részét olyan országokon keresztül irányította, mint Törökország és Uganda, hogy elkerülje az amerikai szankciókat.  Elemzők szerint Oroszország hasonló taktikával próbálkozhat, és aranyát olyan országoknak adhatja el, mint Kína, India vagy Kazahsztán - vagy közvetítőkön keresztül.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!