Az USA-ban is megkezdődött a drágulás a rossz időjárás miatt

Egy éve a legmagasabb szintre emelkedett a kukorica jegyzése, de drágult a búza ára is kedd hajnalban a chicagói terménytőzsdén (CBOT) - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. május 28. kedd, 08:01
Fotó: Reuters

A drágulás már a múlt héten elkezdődött arra a hírre, hogy lassan halad az amerikai kukorica vetése. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) akkor azt közölte, hogy a kukoricaföldeknek csupán 49 százalékát vetették be. Ilyen rossz időarányos adatra még soha nem volt példa. A vetés késését a kedvezőtlen időjárással indokolta a minisztérium.

Kedden kora reggel 1,6 százalékkal emelkedett a kukorica jegyzése, mert a legfrissebb előrejelzések szerint jelentős esőzések várhatók a következő napokban és emiatt további lemaradás jöhet a vetésben.

A chicagói terménytőzsdén a kukorica legnagyobb forgalmú jegyzése kedd hajnalban vékánként (1 véka=36,35 liter) 1,6 százalékkal, 4,10-3/4 dollárra, tavaly május óta legmagasabb szintre drágult. A kukorica ára pénteken 3,7 százalékkal nőtt.

Emelkedett a búza jegyzése is, a pénteki 4,1 százalékos drágulás után kedd hajnalban további 1,7 százalékkal, 4,98 dollárra vékánként. A CBOT hétfőn zárva volt - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK