A jelek szerint vannak olyan cégvezetők, akiket nem hagynak nyugodtan aludni a globális pénzügyi rendszer válságáról és közelgő összeomlásáról szinte napi mint nap megjelenő jóslatok. A Financial Times cikke szerint az amerikai online kereskedőcég, az Overstock mintegy 10 millió dollár értékben halmozott fel arany és ezüst érméket, arra készülve, hogy működésképtelenné válhat az ország pénzügyi rendszere.

A szokatlan eljárást azért eszelték ki, hogy cége akkor is ki tudja fizetni alkalmazottait, ha a hitelintézetek nem nyitnának ki egy hirtelen beütő pénzügyi válság következtében - mondta Jonathan Johnson, a cég vezetője a brit pénzügyi lapnak. A Utah állam kormányzói posztjáért is várhatóan versenybe szálló Johnson elmondása szerint az Overstock nem csak nemesfémet halmozott fel, de tartós mélyhűtött és szárított élelmiszerből is elegendő készlettel rendelkeznek ahhoz, hogy a cég minden alkalmazottját és egy családtagját három hónapig el tudják látni.

Úgy gondoljuk, jó eséllyel kialakulhat egy olyan helyzet, amikor a bankok bezárnak két napra, két hónapra, vagy a jó ég tudja mennyi időre. Ekkor olyan helyzetben szeretnénk lenni, hogy ne kelljen a cég tevékenységét leállítani a válság miatt - mondta.

Az Overstock igazgatósága még a 2008-as pénzügyi válság idején döntötte el az arany- és ezüstkészletek felhalmozását, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed megkezdte az első kvantitatív lazítását, amelyet Johnson elképesztően felelőtlen lépésnek tartott. Mára a cég nemesfém tartalékainak értéke eléri összes likvid eszközének 10 százalékát.

Bár Johnsont elmondása szerint kissé megnyugtatta, hogy a Fed lassan elkezdi emelni a kamatokat, azonban a pénzügyi rendszert még mindig sérülékenynek látja a hatalmas mértékű állami eladósodottság miatt. Ezért nem is tervezik egyhamar, hogy csökkentenék annak mennyiségét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!