Az Apple pénzügyi évének negyedik negyedéves nyeresége 11,12 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi, hasonló időszakbeli 8,47 milliárd dollár után. A részvényenkénti eredmény 1,42-ről 1,92 dollárra ugrott az Apple agresszív visszavásárlási programjának következtében. Az Apple árbevétele 22 százalékkal 51,51 dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 42,12 milliárd dollárról.

A Reuters által megkérdezett elemzők 1,88 dolláros részvényenkénti nyereséggel és 51,1 milliárd dolláros árbevételre számítottak.

Az Apple 39,9 százalékos bruttó profitmarzsa - ami a profitabilitás mérőszáma - továbbra is a becsült 38,5-39,5 százalékos sáv felett van.

A vállalat a jelenlegi, decemberrel végződő negyedévben 39-40 százalékos profitmarzzsal és 75,5-77,5 milliárd dolláros árbevétellel számol, míg elemzők 77,4 milliárd dolláros bevételt és 39,8 százalékos marzsot prognosztizálnak.

Az Apple eredményeiben az iPhone-ok eladása már az árbevétel 63 százalékát adták, így bármilyen lassulás a telefonok eladásában jelentős aggodalmakat válthatnak ki a befektetőkből - jegyzi meg a Marketwatch.

A portál szerint a kínai eladások - beleértve Hongkongot és Tajvant is - 99 százalékkal 12,5 milliárd dollárra ugrottak, de az előző negyedévhez képest ez az adat már enyhe csökkenést jelent, amikor is a kínai okostelefon-piac jelentősebb lassulást mutatott.

Az Apple Watch-ról nem közölt külön adatokat a cég, viszont az óra az iPodokkal, Apple TV-kel, Beats kiegészítőkkel az "egyéb" kategórában 61 százalékos növekedést mutattak, azaz 3,04 milliárd dollárt hoztak.

Az iPad eladások viszont már hetedik egymást követő negyedéve esnek, ebben a negyedévben 20 százalékos volt a mínusz.

Az Apple készpénzállománya szeptember 26-i adat szerint 205 milliárd dollár volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!