Piaci kitekintés - 2013.10.16.

Az amerikai adósságplafon megemelésének csütörtöki határideje felé közeledve sem sikerült megegyezésre jutnia a tengerentúli döntéshozóknak a költségvetési vitában: így a hétfői optimizmust követően ismét lefelé kanyarodtak az amerikai részvénypiacok a keddi kereskedés második felében.

Az amerikai piaczárást követően a Fitch negatív figyelőlistára helyezte az USA adósságbesorolását; bár a hitelminősítői állásfoglalás kiemeli, hogy továbbra is bízik a megegyezés lehetőségében. Az idő azonban egyre fogy, így ha nem is csütörtökön, de érdemi megegyezés hiányában már hamarosan valóban csődesemény következhetne az Egyesült Államokban: ennek megfelelően mind Ázsiában-, mind Európában borús hangulatban telt-, illetve indult a kereskedés.

Szerdán a folytatódó amerikai egyeztetések mellett a délelőtt érkező, brit foglalkoztatottsági statisztikákra érdemes koncentrálni; míg a Fed Bézs Könyve mellett a tengerentúlról ismét fontos vállalati beszámolók érkeznek majd.

Nincs megegyezés a tengerentúlon: a piacokon egyelőre nincs pánik, de a befektetői hangulat borús..
Kép: Admiral Markets

Ázsia

Borús hangulatban telt a távol-keleti kereskedés szerdán: bár a japán (+0,18%) és az ausztrál (+0,07%) börze mérsékelt emelkedése mellett a hongkongi (-0,74%)- és a shanghai-i (-1,81%) indexek csökkenéssel zárták a kereskedést, miután a pénteki, kínai GDP-adatközlések felé közeledve az ázsiai befektetői is a tengerentúli költségvetési problémákra koncentráltak.

US

Bár a hétfői kereskedésben még a politikai patthelyzet feloldása adott reményt a tengerentúli piacoknak, azonban az október 17-i határidő felé vészesen közeledve továbbra sem sikerült előrelépést elérnie a döntéshozóknak az adósságplafon megemeléséről, így az amerikai részvényindexek teljesítményére ismét rányomta bélyegét a bizonytalanság. (Dow -0,88%; S&P500 -0,71%; Nasdaq -0,56%)

A keddi piaczárást követően negatív figyelőlistára helyezte az Egyesült Államok adósságbesorolását a Fitch, miután a politikusoknak kedden sem sikerült megegyeznie a költségvetési vita feloldásáról. A Fitch mindemellett visszavágta a 2013-as amerikai GDP növekedési előrejelzéseit, 1,9%-ról 1,6%-ra módosítva azt.

Alaposan elmaradt a várakozásoktól a New York Fed index: a körzet feldolgozóipari szereplőinek optimizmusa jelentősen visszaesett októberben; a mutató a várt 7 ponttal szemben 1,29 pontra süllyedt.

EU

Az amerikai költségvetési problémák feloldásának lehetőségére az európai börzék emelkedéssel reagáltak kedden, míg az előrelépés hiányában, valamint a Fitch által negatív figyelőlistára helyezett amerikai adósságbesorolás következtében ismét borús hangulatban indult a kereskedés a kontinens börzéin. (Dax -0,04%; Cac -0,54%; Ftse100 -0,27%; Ibex -0,16%)

A várt stagnálással szemben tovább javult a ZEW gazdasági hangulatindex, Németországban: a mutató a szeptemberi 49,6 pontról 52,8 pontra emelkedett októberben, amely 3,5 éves csúcsnak felel meg.

 

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!