Az MNB a németekhez fordult segítségért

A Németországban bejegyzett, MNB által nem felügyelt Timberland Capital Magyarországon folytatott tevékenysége kapcsán az MNB kérte a hatáskörrel rendelkező német felügyeleti hatóság intézkedését.
Napi.hu, 2015. november 19. csütörtök, 10:01
Fotó: Napi.hu

A közelmúltban számos, egymástól független jelzés érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz(MNB), amelyek szerint a Németországban bejegyzett Timberland Capital Management GmbH (Timberland Capital) úgynevezett nyereség-részesedési jogokat értékesít magyarországi befektetők részére.

Az MNB ingyenes, nyilvánosan elérhető nyilvántartása szerint a Timberland Capital németországi székhelyű befektetési vállalkozás, amely itthon - határon átnyúló szolgáltatás keretében - kizárólag megbízás felvétele és továbbítása, megbízás végrehajtása az ügyfél javára, továbbá portfóliókezelés, valamint befektetési tanácsadás befektetési szolgáltatási tevékenységek végzésére jogosult. Ezek felügyeletét azonban nem az MNB, hanem a német felügyeleti hatóság, a Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) látja el - olvasható a jegybank közleményében.

A "nyereségrészesedési jog" (németül: Genußrecht) a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény. A befektetők számára kiemelt kockázatot jelent az, hogy a határon átnyúló tevékenység keretében szolgáltatást nyújtó intézmények felügyeletét a pénzügyi intézmény székhely szerinti felügyelete látja el. A befektetőknek esetlegesen a Timberland Capitalt érintő kérelmeikkel, panaszaikkal így nem az MNB-hez, hanem a BaFin-hoz kell fordulniuk.

A Timberland Capital magyarországi tevékenysége - így különösen a nyereségrészesedési jogok hazai értékesítése - felveti a befektetési vállalkozásra vonatkozó jogszabályok megsértésének gyanúját. Ezért az MNB - a vonatkozó európai uniós irányelv, illetve a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően - hivatalból értesítette a hatáskörrel rendelkező felügyeleti hatóságot és kezdeményezte a BaFin eljárását.

A BaFin jogosult megítélni, hogy a Timberland Capital magyarországi tevékenysége a társaság által jogszerűen nyújtható befektetési szolgáltatások keretei között marad-e.

Az MNB-hez érkezett jelzések alapján a Timberland Capital vélhetően Magyarországon közvetítői hálózatot működtet. A pénz- és tőkepiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy a Magyarországon tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők mindenkor a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Az MNB így az alábbiakra hívja fel a társasággal esetlegesen együttműködő közvetítők figyelmét.

Amennyiben a BaFin megállapításai szerint a Timberland Capital jogszerűen végzi magyarországi tevékenységét, a társaság részére közvetítői tevékenység akkor is kizárólag a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a függő ügynöki kapcsolat MNB-nek megtett bejelentését követően végezhető. Az MNB függő ügynöki nyilvántartása nem tartalmaz bejelentett kapcsolatot magyarországi közvetítő, mint megbízott, és a Timberland Capital, mint megbízó között, így nagy valószínűséggel bármely közvetítői tevékenységet végző ügynök jogszabályellenesen jár el. Ha a BaFin megállapításai alapján a Timberland Capital magyarországi tevékenységét esetlegesen a vonatkozó engedélyein túlterjeszkedve, vagy azok nélkül végzi, úgy a részükre bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység is súlyosabb megítélés alá esik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK