Év eleje óta évesítve 6 százalék veszteséget érhettek el azok a befektetők, akik világszerte részvényeket vásároltak, s 2,9 százalék veszteséget azok, aki államkötvényeket vettek - írta Michael Hartnett, a Bank of America Merrill Lynch elemzője a Marketwatch tudósítása szerint. A nyersanyagok ára eközben átlagosan 17 százalékkal esett, a dollár a főbb devizákkal szemben viszont 6 százalékkal felértékelődött.

Arra az elemző szerint 1990 óta nem volt példa, hogy dollárt készpénzben tartani minden főbb eszközosztálynál jobb megtérülést jelentett volna, s ez a jelenség azt mutathatja, hogy már elérte csúcsát a jegybankok által az elmúlt években szabadjára engedett elképesztő mértékű likviditás.

A kvantitatív lazítás a nulla kamatok politikájával párosulva alaposan felértékelte a pénzügyi eszközöket. Az egyedüliek, amiknek nem tett jót, az a készpénz, a volatilitás és a banki eszközök. A készpénz, a volatilitás, az amerikai dollár mind-mind felülteljesítőek voltak 2015 legnagyobb részében, ami azt mutatja, a piacok arra kényszerültek, hogy beárazzák a globális likviditás csökkenését és az emelkedő amerikai kamatokat. Az összes, piaci villámkrach, az olajpiaci, a svájci franknál tapasztalt, a német kötvények, az S&P 500-é mind ugyanazt a sztorit meséli el. A likviditási csúcs egyben az elérhető hozamokban is a csúcsot jelentette - írja Hartnett.

Az elemzés megállapításai a befektetők számára fontos témát feszegetnek. Régóta vita tárgya ugyanis, hogy vajon az Európai Központi Bank (ECB) és a Bank of Japan kvantitatív lazítási lépései képesek-e ellensúlyozni az amerikai kvantitatív lazítás végét és a közelgő kamatemelés hatásait, akárcsak a szigorodó brit monetáris politikáét - írja a Marketwatch.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy a szeptember javarészt kockázatkerülő üzemmódban telt a piacokon, az elemző nem látja azt, hogy nagy összeomlást kellene várni. A kötvény és a hitelpiacok egyelőre nem csináltak semmi kétségbeejtőt. Ha a kvantitatív lazítási politikák változása miatt valóban nagy baj lenne, akkor az eső részvényárakat emelkedő kötvényhozamok kísérnék.

Az ingatlanpiacon, a munkaerő-piacon és a bankok hitelezési aktivitásában sem mutatkozott eddig negatív fordulat. Hartnett szerint ahhoz, hogy a befektetési kedv visszatérjen a piacokra az kellene, hogy az S&P 500-as indexet sikeresen megtartsa az 1850 pontos támasz. Egy olyan világban, ahol hiányoznak a meggyőző fundamentális sztorik, az emberek a technikai elemzésben lelik meg vigaszukat. Ebből a szempontból lenne fontos, hogy új mélypontokat ne lássunk - tette hozzá.

Javíthatná a hangulatot, ha az olaj árfolyama már nem süllyedne újabb mélypontokra. Pozitív lenne, ha a feltörekvő piacokon kamatemeléseket látnánk és olyan strukturális reformokat, amitől ezek a devizák emelkedni tudnának. A jó hírek közé tartozna, ha visszatérne Kínába az exportnövekedés, ez ugyanis csökkentené az esélyét a további jüan leértékelésnek. A legfontosabb azonban, hogy a mostani esést a részvényárfolyamokban a befektetők úgy fogják fel, mint egy természetes korrekciót, s ne pedig egy új medvepiac kezdetét lássák benne - írta az elemző.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!