Bekavart Észak-Korea - fellángoltak az aggodalmak

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék szerdán, miután fellángoltak az aggodalmak az újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt, míg a bitcoin virtuális deviza árfolyama újabb történelmi rekordot ért el, átlépve a tízezer dolláros küszöböt - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 29. szerda, 08:30
Fotó: Shutterstock

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 30 ponttal csökkenhet, míg a frankfurti DAX-30 index 53 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 19 ponttal emelkedhet a nyitásban.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatósága délelőtt teszi közzé az euróövezet novemberi gazdasági hangulatindexét, a német statisztikai hivatal pedig kora délután hozza nyilvánosságra a fogyasztói árak novemberi alakulását tükröző előzetes adatokat.

A délutáni kereskedést a tengerentúli adatok és események befolyásolhatják: az amerikai gazdaság harmadik negyedéves növekedésére vonatkozó második becslés után az októberi használtlakás-eladási statisztikát teszik közzé Washingtonban. A kongresszus közös gazdasági bizottsága meghallgatja Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) távozó elnöke beszámolóját a gazdaság helyzetéről és a Fed monetáris politikájáról. Közép-európai idő szerint már este nyolc órakor teszi közzé a Fed gazdasági helyzetelemzését, a bézs könyvet.

Ázsia és a csendes-óceáni térség vezető tőzsdéi erős nyitás után visszafogottan reagáltak arra, hogy Észak-Korea keleti irányba egy Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki. Az indexeket, csakúgy mint kedden New Yorkban, előbb felfelé hajtotta, hogy az amerikai szenátus költségvetési bizottsága jóváhagyta az adóreformról szóló javaslatot, amely így a héten szavazásra kerülhet.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,17 százalékkal, 564,70 pontra nőtt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,57 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,45 százalékos nyereségben fejezte be a kereskedést. A dél-koreai Kospi 0,03 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,02 mínuszban, míg a vezető sanghaji index 0,11 százalékos nyereségben állt a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára továbbra is csökken. A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,63 százalékos veszteségben, 62,84 dolláron, a januári szállítású WTI-é pedig 0,50 százalékos mínuszban, 57,70 dolláron forgott közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor.

Kedden nyereségben zártak a nyugat-európai tőzsdék egy sor kedvező hír hatására.
A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,04 százalékkal, 7460,65 pontra, a frankfurti DAX-index 0,46 százalékkal, 13 059,53 pontra, a párizsi CAC-40 index 0,57 százalékkal, 5390,48 pontra, a madridi IBEX-35 mutató pedig 0,81 százalékkal, 10 144,40 nőtt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,56 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,59 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,60 százalékkal emelkedett. (Kiszámolták: már 80 százalék, hogy jön az összeomlás)

Kép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK