Végleg odalett az év eleji hossz az eurózónás államkötvények piacán. Az európai államkötvények árfolyamát leképező Bloomberg Eurozone Sovereign Bond index, amely április közepén még 4,5 százalékos emelkedést mutatott az év elejéhez képest, tegnap már 0,1 százalékos mínuszban járt január elsejével összehasonlítva írja a Bloomberg.

A német államkötvények ma reggel folytatták 2012 óta elsznevedett legnagyobb esési szériájukat, tegnap a vártnál magasabb eurózónás inflációs adatok nyomták rá bélyegüket a kereskedésre. Az e heti adatok azt mutatták, hogy májusban az ECB ígéretéhez híven valóban gyorsította 1100 milliárd eurós kötvényvásárlási programját a nyári uborkaszezon előtt.

Hiába érezzük, hogy a piac itt már olcsó, azt hiszem a gyengeség tovább folytatódhat - mondta a hírügynökségnek Peter Daldwell, a Mizuho International londoni kamatstratégája.

A 10 éves német államkötvények hozama, amely benchmarkként szolgál az eurózónás államkötvények számára, kedden 17 bázisponttal emelkedett, ez a legnagyobb napon belüli elmozdulása 2012 augusztusa óta.

AZ ECB mai ülésén a várakozások szerint irányadó kamatait rekordmélységben tartja, Mario Draghi ECB elnök délután fél háromkor beszél majd Frankfurtban az ülésről.

Ha a piac hisz abban, hogy az ECB hatékonyan lép fel, s az inflációs várakozások nőni kezdenek, s a szereplők hisznek a gazdasági fellendülés ütemének növekedésében, akkor a kötvényhozamok tovább emelkedhetnek - kommentálta a fejleményeket Laurence Mutkin, a BNP Paribas stratégája.

Nem csak a német, de perifériás kötvények hozama is felfelé menetelt, a spanyol és az olasz 10 éves kötvény hozama tavaly november óta nem látott szintre, 2,11 és 2,14 százalékra ugrott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!