A peso árfolyama 26,5 százalékkal csökkent csütörtökön az amerikai dollárral szemben, amely évtizedek óta a legnagyobb napon belüli zuhanás volt. Pénteken további 3,7 százalékkal csökkent az argentin valuta árfolyama.

A múlt héten hivatalba lépett Mauricio Macri jobboldali kormányának ez az eddigi legerőteljesebb intézkedése a két korábbi elnök, Nestor és Cristina Kirchner peronista gazdaságpolitikájára jellemző állami beavatkozások visszaszorítására.

Megszűnt a korlátozás

Most a peso árfolyama szabadon lebeg, szabadon lehet dollárt vásárolni. Korábban a vállalatok és magánszemélyek csak előzetes engedéllyel, korlátozott összegben juthattak devizához. A külföldön szerzett devizabevételeket haza kellett utalni és átváltani, valamint limitálták a hitelkártyával külföldön felvehető összeget is.

A devizakorlátozás megszüntetésétől azt remélik, hogy életet visz a döcögő gazdaságba. Az intézkedés rövid távon komoly kockázatokkal jár, de messzebb tekintve a beruházások és az export élénkítése révén eredményt hozhat - vélik közgazdászok.

Vannak, akik nyertek az árfolyamzuhanáson

A peso leértékelődésének az exportra termelő farmerek a nyertesei, akik dollárt kapnak külföldön eladott termékeikért. A vesztesek az átlagos fogyasztók, akiknek vásárlóereje jelentősen csökkent.

Az Argentínában működő külföldi cégek általában üdvözölték a kormány intézkedéseit, noha jó néhányuknak komoly összegeket kell majd leírniuk könyveikben a peso devalválódása miatt.

A kiskereskedők és szállítóik a peso leértékelődésére számítva már a devizakorlátozások feloldása előtt megvédték magukat: 30-40 százalékkal felemelték az importált termékek árát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!