Nem látják már annyira borúsan a világgazdaság kilátásait a befektetők, mint egy hónappal korábban. A Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérésében a válaszadók nettó 5 százaléka volt azon a véleményen, hogy az gyengülni fog a következő 12 hónap folyamán, ez jóval alacsonyabb érték a márciusi 25 százaléknál.

Persze azért nincs ok az ünneplésre, a megkérdezett 239, összesen 664 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember mintegy kétharmada még mindig azt gondolja, hogy a korábbinál jóval gyengébb gazdasági növekedéssel és magasabb inflációval jellemezhető időszak elé nézünk. Ennek ellenére recessziót mindössze a megkérdezettek 6 százaléka várt idénre globálisan. A válaszadók 70 százaléka szerint ha lesz is visszaesés, az legközelebb 2020 második felében lesz tapasztalható.

A hatalmas optimizmust tükrözi az a tény  is, hogy a válaszadók döntő többsége, 86 százaléka szerint az amerikai hozamgörbe inverzzé válása ezúttal nem jelez előre recessziót az amerikai gazdaságban. Ez utóbbi pedig elég komoly téma volt a befektetők körében az elmúlt hónapokban, mivel a Fed kamatemelései miatt a rövidebb lejáratú amerikai állampapírok hozama a hosszabb lejáratúaké fölé emelkedett, s emiatt elég sokan megkongatták a vészharangot, hogy közeleg a visszaesés.

Nem kell félni a vészjelzéstől

Jó oka volt erre azoknak, akik a történelmi adatokból indultak ki, hiszen az elmúlt fél évszázadban eddig hétszer alakult ki recesszió az amerikai gazdaságban és ezt mind a hét esetben a hozamgörbe inverzzé válása előzte meg. Az általánosan elfogadott vélemény szerint ennek oka az, hogy a piac már elkezdi beárazni a majdani monetáris lazítást, azaz úgy vélik, hogy később majd a jelenleginél alacsonyabb kamatokra lehet számítani.

És valóban, a megkérdezettek enyhe többsége, 53 százaléka már azt gondolja, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ebben a ciklusban már végzett a kamatok emelésével. A megkérdezettek mindössze nettó 13 százaléka várt a következő 12 hónapban globálisan a jelenleginél magasabb kamatszintet, ez a legalacsonyabb érték 2012 óta.

Kína, Trump háborúja és Európa

Az elmúlt 11 hónapból immár 10 alkalommal lett a kereskedelmi háború az a "tail risk", amelytől a legtöbben tartanak. A megkérdezettek 20 százaléka szerint a kereskedelmi háború az, ami kiterjedt negatív hatással lehet a piacokra, azonban ezúttal ugyanennyien látták a kínai gazdaság lassulását is hasonlóan veszélyes tényezőnek. Múlt hónapban egyébként ez utóbbi tűnt a válaszadók szerint a legnagyobb kockázatnak.

Immár második hónapja gondolják úgy a befektetők, hogy jelenleg a legzsúfoltabb trade-nek, azaz olyan pozíciónak, amit a legtöbb piaci szereplő felvesz, az európai részvények shortolása tekinthető. Pont emiatt a felmérés eredményeit kommentáló elemzők a Bank of America Merrill Lynch részéről úgy vélik, hogy aki a tömeg ellen szeretne fogadni, az az európai részvények vásárlásával tudja ezt többek között megtenni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!