Nagyban zajlik a magyar brókerbotrány sokadik epizódja, de az igazi kérdés a Nomura szerint az, hogy ez makro és pénzügyi stabilitási szempontból mivel jár majd Magyarországon. Peter Attard Montalto, a bank londoni elemzője szerint egyelőre alig hallani ezen a téren valamit nálunk. - írja a portfolio.hu

A magyar brókerbotrányról szóló elemzésben Montalto szerint több fontos kérdés is tisztázatlan maradt a brókerbotrányok kapcsán:

-Miért pont február végén és március elején törtek fel a felszín alól a brókerpiaci botrányok?

-Melyek voltak azok a tevékenységek vagy riportok, amelyek miatt az MNB a vizsgálatok elindítása mellett döntött?

-Hogy történhetett meg, hogy a befektetők fiktív kötvényeket vásárolhattak?

-Miért nem folytak már korábban megbeszélések a brókerpiaci reformokra vonatkozóan, hogy megelőzzék az ilyen típusú fiktív kötvénykibocsátásokat?

-Mi állt az állami pénzkivételek hátterében?

A Nomura szerint a Quaestor kapcsán a fő kérdések a Beva forrásbevonása körül csoportosulnak. Peter Attard Montalto szerint nem világos, hogy például miért az OTP-nek kelljen fizetnie a gazdagabb háztartások nem betétjellegű befektetéseiért, amikor ez esetben felügyeleti és szabályozói mulasztásokról, illetve politikai összefonódásokról volt szó.

A Nomura elemzője úgy véli, az sem lenne meglepő, ha a kormány a mostani brókerbotrányt használná fel arra, hogy a kieső bevételeket a bankoktól pótolja. Az elemzőház szerint ugyanis a magasabb tagdíjfizetés ellensúlyozni tudná az alacsonyabb társasági adó miatti kieső bevételeket és erős tárgyalási alapot adna arra is, hogy aktívabb hitelezésre ösztönözzék a bankszektort.

A magasabb tagdíjak ráadásul a bankadó csökkentésének egy jelentős részét is elviszik, de az elemző úgy látja, hogy ennek nem lesz olyan hatása a bankok profitabilitására, mint amilyen a tavalyi évnek volt. Ugyanakkor éppen ezek miatt a fejlemények miatt a Nomura véleménye szerint a bankszektor nem tekinthető egy reális opciónak, amikor a gazdasági növekedés hajtóerőiről beszélünk.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a brókerbotrányoknak nem lesz fiskális vagy a bruttó adósságszintet érintő hatásuk, ugyanakkor nő az állam függő kötelezettsége amiatt, hogy garanciát vállal a Beva által kibocsátandó kötvényekre.

Attard Montalto úgy gondolja, hogy mivel valószínűsíthető az a forgatókönyv, hogy a Quaestornál lévő likvid befektetéseket más brókercégekhez, vagy egyéb bankbetétekbe és állampapírokba teszik át, ezért nem várható, hogy megnövekedne a magyar állampapírok kockázati prémiuma (mondjuk egy nagyobb kötvényvisszaváltás miatt).
A történet politikai oldalát nézve, a Nomura elemzője kitér arra is, hogy a Quaestor-károsultak kompenzációjával kapcsolatos egyedi döntések azt sugallják, hogy jelentős nyomás alá került a Fidesz. Az elemzőház szerint potenciális veszélyforrást jelenthet a Fidesz számára az, hogy míg a kormánypárt népszerűsége csökken, addig a Jobbiké folyamatosan nő. Bár a választások még messze vannak, Montalto szerint érdemes lesz figyelni, hogy a Fidesz hogyan reagál majd a Jobbik térnyerésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!