Újabb veszély fenyeget brexit-ügyben

Ha megvalósul a hard brexit, és Nagy-Britannia megegyezés nélkül távozik az EU-ból, akkor komoly veszélybe kerülhet egy rakás európai ország államkötvény piaca. A Financial Times szerint komoly zavarok keletkezhet egyes országok államadósságának finanszírozása.
Lovas-Romváry András, 2019. január 9. szerda, 19:23
Fotó: Pixabay

A Financial Times összefoglalója szerint ha megegyezés nélkül távozna Nagy-Britannia az Európai Unióból, akkor az komoly és azonnali negatív hatással járna sok európai ország államkötvény piacára. A megegyezés hiányában ugyanis sok európai ország számára megszűnne a lehetősége annak, hogy a londoni befektetési bankok segítségével értékesítsék államkötvényeiket, ezen országokban ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint tilos harmadik, nem uniós tagállamok országainak bankjait igénybe venni az államkötvény kibocsátások során, mint elsődleges forgalmazókat.

Egy megegyezés nélküli brexit azt eredményezné, hogy a londoni székhelyű bankok azonnal harmadik ország státuszba kerülnének - írja az összefoglaló. A lapnak nyilatkozó pénzügyi felügyeleti források szerint az előzetes szakvélemények is megerősítik ezt a veszélyt.

Ez olyan országok számára, mint például Franciaország, amelyek erős saját belső állampapírpiaccal és elsődleges forgalmazói hálózattal rendelkeznek, vélhetően nem okozna gondot. Azonban a cikk szerint mintegy tucat ország, mint például Olaszország, Csehország, Hollandia, Ausztria és Portugália elsődleges piaca erősen a londoni bankházakra van utalva a kibocsátások során. Az eurózóna periféria államainak a nagy része olyan nagy bankokon keresztül adja el államkötvényeit, mint a Morgan Stanley, a Barclays, a Merrill Lnych és a UBS.

A brexit lehetséges kimenetelei körüli bizonytalanság miatt sok ország már korábban megpróbált nyomást gyakorolni, hogy európai tevékenységük központját helyezzék át a kontinensre idén év elejéig, így akarták azok elsődleges forgalmazói szerződéseit megújítani.

A helyzetet bonyolítja, hogy számos tagállamban a londoni pénzintézetek hozzáférése a nemzeti elsődleges kibocsátói piachoz az adott ország felügyeleti hozzájárulásától függ. Hollandia például azt tervezi, hogy a londoni székhelyű pénzintézetek továbbra is kereskedhetnének az ország állampapírpiacán, azonban az eurózóna állampapírpiacának egy jelentős részéért felelős olasz kötvények esetében már más a helyzet. Róma egyelőre nem kíván ilyen lehetőséget biztosítani a londoni bankoknak, mivel azt szeretné elérni, hogy az olasz állampapírok kereskedésének súlypontja a brexit után Milánóba helyeződjön át.

London még mindig az euróban kibocsátott állampapírok leglikvidebb piaca, s különösen igaz ez a perifériaországok papírjaira. Ha arra kényszerítik a bankokat, hogy a brókereiket olyan országokba költöztessék, ahol jelenleg nincsenek jelen, akkor pont egy olyan időszakban csökkenhet a likviditás az eurókötvények piacán, amikor a brexit miatt amúgy is fontos lenne a zavartalan működés. Ez extra kockázatot jelenthet különösen olyan országok számára, mint például Olaszország. Olaszországnak mintegy 260 milliárd eurónyi kötvényt kellene értékesítenie a következő év során - mondták a lapnak a megkérdezett kereskedők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.01.10 10:40

@antitroll:
Ez simán azt jelenti, hogy ha valakinek nagyon fog fájni, az megint a britek lesznek.
"A Bank of England a brit jegybank ? adatai szerint a pénzügyi szolgáltatási szektor a brit hazai össztermék 7 százalékát adja, közvetve vagy közvetlenül egymillió alkalmazottat foglalkoztat, és évente 70 milliárd font (csaknem 26 ezer milliárd forint) adót fizet. Ez a brit költségvetés teljes adóbevételének 11 százaléka.
A pénzügyi szolgáltatási szektor a brit gazdaság legfontosabb exportőre; az ágazat külkereskedelmi többlete évente 60 milliárd font, a brit GDP-érték 3 százaléka."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.01.10 10:34

Ez a cikk egy marhaság!
A bankok és a befektetési bankok sem jótékonysági intézmények, hanem nyereségérdeket, magántulajdonban lévő társaságok.
Lényegében már most múlt időben lehet róla beszélni, hogy felkészültek. Szükség esetén pár nap alatt átköltöznek az EU valamelyik másik pénzügyi központjába (pl Frankfurt).
Nem lesz itt semmi probléma!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukac@kukac.eu, 2019.01.10 09:26

@Panzerkraftwagen_Drei: A bohóc te vagy, a töbi pedig benne van Darquan válaszában...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.01.10 09:09

@Panzerkraftwagen_Drei: újfent kérdem, hogy miért is vicces ez?
ez különben nem igazán probléma, csak kellemetlenség. nagyon rövid ideig az érintett országok drágábban kapnak pénzt, nabumm. cserébe az angolok meg beszopják beláthatatlan hosszútávra.
de ezen nevetni???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.09 19:41

Nocsak. Egy újabb terület ahol nem az angolok vannak rászorulva a bohóc-EU-ra, hanem fordítva.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html