Brutális osztrák bukás a régióban

Az osztrák bankoknak összesen 44 milliárd euró veszteséget okozott a válság kirobbanása óta a régióban folyósított rossz hitelek leírása. Ez a szektor megtermelt nyereségének kétharmadát vitte el - állítja az osztrák jegybank. Ennek ellenére jó üzlet volt a régiós terjeszkedés.
Napi.hu, 2014. július 8. kedd, 12:15
Fotó: Reuters

Brutális összeget, összesen 44 milliárd eurónyi rossz hitelt kellett az osztrák bankoknak a válság kirobbanása óta leírniuk a régióban - derül ki az osztrák jegybank (ÖNB) friss pénzügyi és stabilitási jelentéséből. Ez a veszteség - amely összehasonlításként a magyar GDP nagyjából felének, az osztrák GDP 15 százalékának megfelelő összeg - a szektor által megtermelt operatív nyereség kétharmadát vitte el ebben az időszakban a jelentés szerint.

Tavaly ez az arány még nagyobb volt, 2013-ban az összes működési nyereség 88 százalékát vitték el a rossz hitelek miatti leírások az osztrák bankszektorban. A hatalmas összegű céltartalékok és a leányvállalatok értékének folyamatos leírásai ellenére Ewald Nowotny, az osztrák jegybank kormányzója úgy véli, hogy az ország bankjainak kelet-európai elkötelezettsége összességében sikertörténetnek tekinthető - tudósít a Wirtschaftsblatt.

Ugyanakkor a jegybankelnök szerint azt is érdemes megemlíteni, hogy a nyereség nagy részét mindössze kettő-három régiós államból származik. Annak nem látná értelmét, hogy az osztrák bankok kivonuljanak a régióból, egyedi eseteket leszámítva. Az ÖNB elnöke szerint a bankoknak proaktívan kell hozzáállnia a régió országainak kockázataihoz. Nowotny szerint a régiót nem lehet egységesnek kezelni. Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát nem lehet összehasonlítani Ukrajnával és Magyarországgal - tette hozzá. Romániában a helyzet viszont sokat javult - mondta a jelentés bemutatásakor Nowotny.

Emlékezetes, hogy az Erste múlt héten jelentette be, hogy a rossz hitelekre képzett céltartalékok, valamint a román leányvállalat értékének leírása miatt idén 1,6 milliárd eurós vesztesége keletkezik. Az Unicredit osztrák leánybankja, a Bank Austria már megtette a szükséges leírásokat, tavaly gyakorlatilag az összes kelet-európai leányvállalatának értékét nullára írta le, ez akkor 1,6 milliárd eurós rekordveszteséget eredményezett a pénzintézetnél. Az ÖNB elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy az osztrák bankok a régióban már nem adhatnak devizahiteleket a szabályozás szigorodása miatt.

A jegybank beszámolójában sürgette az osztrák bankokat, hogy erősítsék meg üzleti modelljeik fenntarthatóságát. Ennek leglényegesebb eleme a bankok tőkeszerkezetének javítása kell legyen. A 2013-as tőkeemelések és kockázatleépítések ellenére szerinte az osztrák bankok nemzetközi összehasonlításban még mindig alultőkésítettnek tekinthetők. A tőkeellátottság tekintetében a nemzetközi bankok és az osztrák bankok közötti különbségek nőttek.

A tőkeellátottság fontos tényező a szektor versenyképességét tekintve és hatással van a bankok refinanszírozási költségeire - figyelmeztettek a jegybank vezetői. A nyereségesség szempontjából sem állnak jól az osztrák bankok. Az árbevétel arányos költségek terén szerintük az osztrák bankok a második legrosszabb helyzetben vannak a német bankok után, s a szektor egésze tavaly első ízben veszteséges volt - ebben döntő szerepe volt a Hypo Alpe Adria Bank milliárdos veszteségének. Az ÖNB szerint Ausztriában a legalacsonyabbak a banki marzsok, s egy stabilabb bankszektorhoz fontos lenne az intézményeknek magasabb marzsokat megcélozniuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lumpi, 2014.07.08 21:48

@xatoklesz: UniCredit;miköze ausztriahoz ?? olasztulajdonban van!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.08 14:31

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xatoklesz, 2014.07.08 13:27

Az osztrák bankoknak összesen 44 milliárd euró veszteséget okozott a válság kirobbanása óta a régióban folyósított rossz hitelek leírása. Ennek ellenére jó üzlet volt a régiós terjeszkedés.
a magyar GDP nagyjából fele, az osztrák GDP 15 százaléka
( Mennyi lehetett a nyereség?)
Mégis az ország bankjainak kelet-európai elkötelezettsége összességében sikertörténetnek tekinthető
------------------------------
UniCredit CEE Strategic Analysis INDEX 2013. január 15.
Még mindig nagy növekedéssel kecsegtet a régió bankszektora
"A közép- és kelet-európai bankszektor jövedelmezősége a bizonytalan nemzetközi gazdasági környezet, valamint a Gazdasági és Monetáris Unióban tapasztalható problémák ellenére továbbra is jó. A régió 2012 és 2015 közötti időszakra várható 10,9%-os átlagos tőkearányos jövedelmezősége vonzó és a nyugat-európaihoz képest fenntarthatóbb, kétszámjegyű jövedelmezőségi mutatót vetít előre. Ez az egyik legfontosabb tanulsága a legújabb Közép- és kelet-európai bankpiaci tanulmánynak, melyet az UniCredit CEE Strategic Analysis 17 országra vonatkozóan készített el.

A bevételi marzsok mérséklődnek Közép- és Kelet-Európában, de még így is a nyugat-európai duplája.
---------------------------

(Kisebb, gyengébb gazdaságokon 2x akkora hasznot húznak mint a fejlett országokban!)
(Ha visszaesés történik a világban mégis, elsöre itt emelik a kamatokat a költségeket, itt építenek le és innen viszik ki a nyereségüket!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.07.08 13:05

@xatoklesz: "Játék a számokkal!"

Erről szól az egész világ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.07.08 12:55

Ez még nem a bkuás. A bukásuk akkor következik majd be, amikor az emberek kidobálják a bankárokat az ablakon és még a földreérkezésük után is beléjük rúgnak.

Hééé bankárok, cudar világ vár rátok!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html