Pénteken a londoni FTSE-100 mutató 0,83 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,72 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,02 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,84 százalékkal, Madridban pedig 1,14 százalékkal emelkedett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,91 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,95 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 0,90 százalékkal kúszott feljebb - írta az MTI.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,12 százalékos, az S&P 500-as index 0,18 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,03 százalékos pluszban állt. A mutatókat a bankok és a technológiai vállalatok árfolyamának emelkedése hajtotta. A Google anyavállalata, az Alphabet piaci tőkeértéke már csütörtökön átlépte az ezermilliárd dollárt, a tőzsdén jegyzett amerikai vállalatok közül negyedikként, felsorakozva az Amazon, az Apple és a Microsoft mellé.

A befektetők kockázatvállalási hangulatát jelentősen növelték a vártnál jobb negyedik negyedéves vállalati beszámolók és a kedvező gazdasági makroadatok, amelyek az amerikai és a kínai gazdaság rugalmasságáról tanúskodtak. A kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a gazdaság 6,1 százalékkal nőtt tavaly, 1990 óta a legkisebb mértékben, de így is megfelelt az elemzői várakozásoknak és a kormány 6,0-6,5 százalékos céljának is.

A szerdán aláírt amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalatok és a fogyasztók megnyugodjanak és elhigyjék, hogy nem romlik tovább a világ két legnagyobb gazdasága közötti viszony. Az amerikai kormányzat nem emelt vámokat decemberben, Peking pedig megígérte, hogy több árut vásárol az Egyesült Államokban. A fogyasztók hangulatának javulása pedig erősítheti a gazdasági növekedést rövid távon.

Az északi-tengeri Brent és a WTI ára enyhén emelkedett péntek délután. A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,11 százalékos pluszban, 64,69 dolláron, a februári szállítású WTI pedig 0,02 százalékos nyereségben, 58,53 dolláron forgott háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,47 százalékkal, 1557,75 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1094 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,37 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!