Ciprusi devizacégre panaszkodnak a magyarok

Az utóbbi időszakban az MNB ügyfélszolgálatára több jelzés is érkezett a ciprusi székhelyű IronFx Global Ltd.-vel szemben, mivel az online kereskedési platformon szolgáltatást nyújtó vállalkozás nem teljesíti a kifizetési megbízásokat, így az ügyfelek nem jutnak hozzá pénzeszközeikhez. A jegybank haladéktalanul jelzéssel élt a ciprusi felügyeleti hatóság felé - közölte az MNB.
Napi.hu, 2015. szeptember 17. csütörtök, 10:09
Fotó: Reuters

Az MNB-hez március óta már mintegy 75 olyan ügyféljelzés érkezett, mely arról számolt be, hogy a ciprusi székhelyű IronFx Global Ltd. az ügyfelek megbízása ellenére nem teljesít kifizetést, vagyis a befektetők kérés ellenére sem jutnak hozzá pénzeszközeikhez. Az IronFx az ügyfélészrevételekre reagálva egy belső vizsgálatára hivatkozik, továbbá tájékoztat, hogy annak befejezéséig a kifizetési megbízások végrehajtását felfüggeszti.

Magyarországra irányuló határon átnyúló szolgáltatást végző külföldi intézmények felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe, a jegybank az ügy kapcsán haladéktalanul jelzéssel fordult a székhely szerint illetékes és eljárni jogosult ciprusi pénzügyi felügyeleti hatósághoz (Cyprus Securities and Exchange Commission, CySEC).

Augusztus 6-án a ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóság az alábbi információkat jelentette be: "A ciprusi székhelyű IronFx Global Ltd.-vel szemben megnövekedett mennyiségű sajtómegjelenések és befektetői panaszok következtében a ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóság egyértelművé kívánja tenni, hogy vizsgálat van folyamatban az IronFX Global Ltd. befektetési cég ellen a jogszabályok megsértésének gyanúja miatt. Vizsgálatának lezárása után annak eredményeit a CySec közzé fogja tenni és/vagy időközben folyamatos tájékoztatást nyújt majd, amennyiben szükséges.

A CySEC státusából adódóan kivizsgál minden, a befektetők által a felügyelt cég ellen benyújtott panaszt. A ciprusi befektetési cégekkel szembeni, kártérítési igényekhez is kötődő panaszaikat a befektetők a kártérítési igények peren kívüli vizsgálatában hatáskörrel rendelkező Pénzügyi Ombudsmannak jelenthetik be a complaints@financialombudsman.gov.cy e-mail címen."

Az MNB így felhívja az érintett befektetők figyelmét, hogy az esetleges kártérítési igényt is tartalmazó panaszukat juttassák el a hatáskörrel rendelkező ciprusi pénzügyi ombudsmanhoz e-mail címére.

Mire figyeljünk?

Az eset kapcsán a jegybank újra felhívja a figyelmet a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások igénybevételének kockázataira, tekintve, hogy a külföldi platformszolgáltatók külföldi joghatóság, és felügyelet alatt állnak, és esetükben elsősorban nem a magyar befektető-védelmi keretrendszer érvényesül. Határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások igénybevétele esetén is kiemelten fontos a pénzügyi szolgáltatás magyarországi nyújtásához szükséges engedélyek és bejelentések ellenőrzése az MNB honlapján (link). A szükséges engedélyek, vagy bejelentés hiányában ugyanis engedély nélküli jogosulatlan, vagy bejelentés hiányában végzett tevékenységről beszélhetünk, amely tevékenység a befektetői károkozás kiemelt kockázatát hordozza magában.

További körültekintést és felelős döntést igényelnek az online kereskedési platformokon könnyen elérhető magas tőkeáttételes ügyletek, ahol az ügyletérték a befektetett tőke összeg tíz, vagy akár százszorosát is elérheti. A tőkeáttétel mértékének növekedése magasabb hozamot ígér, azonban minden tőkeáttételes ügylet magában hordozza a veszteség megsokszorozódásának lehetőségét, amellyel a befektetők sokszor későn szembesülnek.

Az MNB az online kereskedési platformok kapcsán idén már vizsgálta a hazai befektetési vállalkozásokat, s a jövőben is kiemelten kívánja ellenőrizni ezen platformok rendeltetésszerű, prudens és jogszerű használatát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK