Erősen kilengtek ma az árfolyamok

Túlnyomórészt csökkenéssel zártak kedden az irányadó indexek a vezető nyugat-európai tőzsdéken; délután erősen kilengtek az árfolyamok, ahogy a befektetők a gyorsjelentéseket elemezték az újra éleződő globális kereskedelmi feszültségek közepette.
Szász Péter, 2018. október 30. kedd, 19:22
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE-100 mutató 0,14 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,42 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,22 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Milánó 0,22 százalékos, Madrid pedig 0,17 százalékos mínuszban zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,01 százalékkal, 355,53 pontra emelkedett. Az FTSE Eurofirst 300 index 0,02 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,25 százalékkal esett.

Az utazáshoz és szabadidős tevékenységhez kapcsolódó cégeket a Luthansa rántotta a mélybe. A német légitársaság a kerozin drágulásával, valamint az európai légtérben tapasztalt késésekkel és ennek költségeivel magyarázta a vártnál gyengébb harmadik negyedéves eredményeit. Árfolyama 7,86 százalékkal esett.

A BNP Paribas francia nagybank 2,8 százalékos mínuszban fejezte be a napot, mert bevételei elmaradtak a várakozásokról. A csalódást keltő számok következményeként a Beiersdorf német kozmetikai vállalat 2,20 százalékos, a háztartási tisztító- és higiéniai szereket gyártó brit Reckitt Benckiser 4,51 százalékos, a szaniterárukat gyártó svájci Geberit 9,43 százalékos, a dániai Jyske Bank pedig 10,8 százalékos mínuszban zárt.

A BP brit olajipari cég részvényei viszont több mint 2 százalékos pluszban zártak, miután profitjának megduplázódásáról adott számot a vállalat. A Volkswagen német autógyártó pedig 3 százalékkal drágult a vártnál jobb gyorsjelentésének köszönhetően.

A vállalati hírek mellett leginkább az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra irányult a figyelem. A Bloomberg hírügynökség arról számolt be hétfőn, hogy az Egyesült Államok már december elején pótvámot vethet ki a maradék kínai importtermékekre, ha Donald Trump amerikai elnök nem tud dűlőre jutni Hszi Csin-ping kínai államfővel a következő hónapban.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,83 százalékos, az S&P 500-as index 0,72 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,90 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken a kínálat emelkedésére, valamint azokra az aggodalmakra reagálva, hogy a világgazdasági növekedés és az üzemanyagok iránti kereslet a mélyülő amerikai-kínai kereskedelmi háború áldozatává válik.

A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,55 százalékos veszteségben, 76,14 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 1,10 százalékos mínuszban, 66,30 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,62 százalékkal, 1224,90 dollárra csökkent.

Egy euróért 1,1361 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,10 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK