Csökkenéssel zárt Európa

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei szerdán a csalódást keltő kínai, illetve európai feldolgozóipari adatok nyomán, miközben a dollár gyengült a júniusi amerikai kamatemelést valószínűsítő várakozások halványulása miatt.
MTI-Eco, 2016. június 1. szerda, 19:48
Fotó: Reuters

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 24,71 ponttal, 0,81 százalékkal 3038,77 pontra, míg a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe 13,20 ponttal 0,97 százalékkal, 1350,34 pontra esett vissza zárásra.

A frankfurti DAX-index 58,30 ponttal, 0,57 százalékkal 10 204,44 pontra, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 38,86 ponttal, 0,62 százalékkal 6191,93 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 30,23 ponttal, 0,67 százalékkal 4475,39 pontra süllyedt.

Az amerikai kincstárjegyek és a német államkötvények hozama esett, miután nőtt a kereslet a biztonságosnak tekintett befektetések iránt a részvény- és nyersanyagárak csökkenésével párhuzamosan.

Alacsony növekedési környezetben vagyunk. Ezt mutatják a feldolgozóipar legfrissebb beszerzésimenedzser-indexei - jelentette ki Omar Aguilar, a Charles Schwab amerikai brókercég értékpapír-kereskedelmi igazgatója.

A kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index már a 15. egymást követő hónapban csökkent, az euróövezeti pedig háromhavi mélypontra esett, miközben az amerikai feldolgozóipari vállalatok teljesítménye az előző havinál és a vártnál valamivel erősebben növekedett.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a világgazdasági kilátásokat összegző, szerdán nyilvánosságra hozott kiadványában ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a világgazdaság beleragadt az alacsony növekedés csapdájába, ezért a fiskális, a monetáris és szerkezeti politikák hatékonyabb és jobb összehangolásával lehet gyorsabb növekedésre sarkallni.

A kőolaj világpiaci ára is csökkent, mert a piacok arra számítanak, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) szakminiszterei nem tudnak egyezségre jutni a kitermelés szintjének befagyasztásáról a Bécsben csütörtökön tartandó tanácskozásukon.

A nyugat-európai tőzsdezárás utáni percekben az északi-tengeri Brent könnyűolaj augusztusi szállításra hordónként (159 liter) 49,70 dollárba került, 19 centtel, 0,38 százalékkal esett az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júliusi szállításra hordónként 25 centtel, 0,51 százalékkal 48,85 dollárra süllyedt.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,25 százalékos, az S&P 500-as 0,20 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,16 százalékos mínuszban állt a nyugat-európai tőzsdezárás idején.

Az arany unciánkénti ára augusztus szállításra 0,51 százalékkal (6 dollár 25 centtel) 1211,25 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi devizapiacon egy euróért 1,1168 dollárt adtak, 0,33 százalékkal növekedett a közös európai fizetőeszköz árfolyama.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK