A befektetők kockázatvállalási hangulatát erősítették azok az egyértelmű jelzések, hogy Donald Trump elnök adócsökkentési terve elegendő támogatottsággal rendelkezik a szenátusban. A republikánusok egyik kulcspolitikusa, John McCain szenátor közölte, hogy támogatni fogja az adóreformot, amely erősíti a gazdaságot és enyhíti az amerikaiak adóterhelését.

Két órával zárás előtt, közép-európai idő szerint este nyolc órakor a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 24 247,90 ponton, 1,28 százalékos pluszban állt, történelme során először átlépte a 24 ezer pontos küszöböt.

A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,86 százalékkal, 2648,58 pontra emelkedett, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,75 százalékkal, 6875,39 pontra nőtt.

A csütörtöki kereskedés legfőbb hajtóereje az volt, hogy a piacok elkezdték beárazni az adóreform megvalósításának a nagyobb valószínűségét. Eddig csak 20-40 százalékra becsülték az adócsökkentés esélyét, márpedig a társasági adó kulcsának 25 százalékra való mérséklése 6,5 százalékkal emelheti meg az S and P indexet alkotó vállalatok nyereségét - mutatott rá Keith Parker, az UBS részvénypiaci elemzője.

A szenátus várhatóan csütörtökön szavaz a javaslatról. Ezt követően a kongresszus két háza összefésüli az elfogadott javaslatokat és az elnök elé küldi aláírásra.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökken. A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,08 százalékos mínuszban, 62,48 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 0,12 százalékos veszteségben, 57,23 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,65 százalékkal 1273,80 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Az eurót 1,1907 dolláron jegyezték a nemzetközi devizapiacon, 0,51 százalékkal gyengült az amerikai deviza - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!