Tovább emelkedett a héten az profi amerikai tőkepiaci hírlevélírók körében az optimizmus. A felmérésben közel 200 tőkepiaci hírlevélíró által javasolt részvénypiaci pozicionáltságot vizsgálja, s a befektetési ajánlások szerint három kategóriába sorolja azokat. A bikák közé kerülnek azok, akik azonnali részvényvásárlást javasolnak a piacon befektetőiknek, a korrekciót várók közé azok, akik ugyan optimisták hosszabb távon a részvénypiaccal kapcsoltban, azonban a vásárlásokkal kivárnának egy áresést a piacon, míg a medvék azonnali részvényeladást tartanak ésszerű lépésnek. A bikák aránya a héten 51,4 százalékra ugrott az előző heti 48,9 százalék után, 50 százalék feletti értékekre utoljára április elején volt példa a felmérésben, a több hónapig tartó korrekció megindulása előtt. A felmérést tanulmányozó szakértők szerint az 55 százalék feletti értékek jelentik azokat az értékeket, amikor túlzottan optimistává kezd válni a piac, s ez általában lokális tetőpont közeledtét jelezheti a tőzsdén.

Ugyanakkor azt, hogy a felmérés még mindig nem tükrös igazán veszélyes optimizmust annak köszönhető, hogy még mindig elég sok szakértő vár áresést a piacon, a medvék aránya hetek óta 24,5 százalék körül stagnál. A felmérésben általában a 20 százalékos, vagy ez alatti értékeknél beszélnek arról a szakemberek, hogy a medvék kapitulálnak, s ha 55 százalék feletti optimista arány párosul 20 százalék alatti pesszimista aránnyal, az azt jelzi, higy igencsak védtelenné vált a piac egy áreséssel szemben.

Bull/Bear arány
Kép: Napi Gazdaság


A bika/medvearány jelenleg 2,08-on áll. Ez a hányados a tavaszi részvénypiaci csúcsok környékén 2,45-ön tetőzött, de volt már példa ennél magasabbra is, 2010 tavaszán például a 3 feletti értékeket is elérte a mutató. Ugyanez mondható el az optimisták és pesszimisták közötti különbségről is, ez jelenleg 26,5 százalékponton áll a Schaeffersresearch adatai szerint. A tavaszi csúcspontok közelében 31,2 százalékpont volt a két tábor közti különbség, 2010 tavaszán pedig 41 pont fölé emelkedett ez az indikátor.

Bull-Bear spread
Kép: Napi Gazdaság


Az ellentét analízis hívei szerint a túlzottan pesszimista befektetői hangulatot általában emelkedés, míg a felhőtlen optimizmust általában csökkenés követi a tőzsdén. Első esetben ugyanis eladó, második esetben pedig már vevő nem marad a partvonalon, hiszen aki pesszimista, az már nyilván eladta részvényeit, aki pedig optimista már valószínűleg bevásárolt. A bull-bear spread a nyári korrekció során a 10 százalékpontos értékig süllyedt, ennél alacsonyabb értéket a tavaly őszi mélyponton viszont ennél alacsonyabb értéket is felvett, egészen -10 százalékpontig süllyedt.

Ennél nagyobb pesszimizmust hosszú évek távlatában mindössze néhány alkalommal mutatott a felmérés, ilyen helyzet volt a Lehman-csődöt követő időszak. A technikai elemzés a hangulati felméréseket fontos mérőszámnak tekinti a piaci fordulópontok előrejelezéséhez, a mostani értékek azonban azt mutatják, hogy hangulati alapon még lehet tere felfelé az elmúlt hónapok emelkedésének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!