A társaság árbevétele forintban 3,3, adózott eredménye 117 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Mindez az ukrán forgalom euróban számított 60 százalékos és az orosz eladások euróban 6 százalékos visszaesése ellenére történt. A kiemelkedő profitban a harmadik negyedévben a Cariprazine-on realizált mérföldkő bevétel is nagy szerepet játszott.

A bruttó fedezet meghaladja a 60 százalékot, az üzemi eredményhányad pedig kiugróan magas, 18,4 százalék volt. A k+f kiadások évek óta először csökkentek (bizonyos klinikai vizsgálatok kezdete az idei évre tolódott át), méghozzá egyötödével, de az értékesítési és marketing költségek is csökkentek 5 százalékkal, illetve a bevétel is eltérítette felfelé ezt a mutatót.

Ezért jó a magyar piac

A magyar piacon az a jó, hogy nem tudok róla sokat mondani - mondta Bogsch. A hazai eladások 6 százalékkal, az EU 15 régi országában pedig 15 százalékkal nőttek az eladások, keleten viszont némileg csökkentek.

Az ukrán összeomlás hatása miatt a Richter 2013-ban még 93 millió dolláros eladásai tavaly 30 millió dollárra estek vissza, javulás pedig nem látszik. A kazah tenge leértékelődése is kedvezőtlenül érintette a vállalatot.

A kínai piac viszont dinamikusan bővült tavaly, jó lépés volt a kínai partner kivásárlása a vegyes vállalatból - mondta a vezérigazgató. Néhány év alatt a Richter kínai forgalma ötszöröződött és elérte az 54 millió eurót. Hasonló mondható el - bár más ütemben - Latin-Amerikában is.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a két 2010-es akvizíció a tavalyi árbevételhez 50-50 millió euróval járult hozzá, e két termékkör adja a nőgyógyászati árbevétel több mint negyedét.

Nem árt az óvatosság

Bogsch Erik a jó eredmények ellenére óvatosságra intett az idei évvel kapcsolatban. A magyar és lengyel piacon idén stagnálást várnak, Romániában viszont 3 százalékos növekedésre számítanak a nagykereskedelmi forgalommal együtt. Az EU10 országaiban 5 százalékos csökkenés, az EU15-ben 8 százalékos növekedés lehet.

Az orosz piacon rubelben várnak 3 százalékos növekedést, ez jóval kevesebb az ideinél, az oka pedig a vásárlóerő csökkenése. Ezen a piacon a Richter 5 százalékos rubelben számolt áremelést tervez, de a forgalom növekedése nélkül. Ukrajnában stagnálásra, minimális csökkenésre számítanak dollárban számolva.

Az USA-ban - mivel Cariprazine-bevételek még nem varhatók - 15-20 százalékkal csökkenhetnek az eladások, Latin-Amerikában viszont 5 százalékkal nőhetnek.

Kínában a forgalom az idei 54 után elérheti a 65 millió eurót.

Idén 5 millió euróval kevesebb forgalom lehet

Összességében a Richter forgalma 2016-ban euróban számolva 5 százalékkal maradhat el a tavalyitól. A Grünenthal termékek forgalma maradhat 50 millió eurós szinten, az Esmya viszont idén is dinamikusan nőhet, 50-ről 65 millió euróra. A bruttó fedezet 58 százalék, a k+f költések visszaállnak a régi - árbevétel arányosan számolva - 12,5 százalékos szintre, idén indulnak ugyanis a Cariprazine terápiás kiterjesztésére vonatkozó klinikai vizsgálatok. Mindezek fényében az üzemi eredményhányadot Bogsch most 10 százalékra becsüli, ami a tavalyi eredményszinthez képest erőteljes csökkenést jelent. A Richter szempontjából a dollár forinthoz képesti gyengülése negatív hatású lehet.

Osztalékként változatlanul a nyereség negyedét tervezik kifizetni, ami 73 forint lehet részvényenként. A Richter pénzeszközei az év végén rekordnagyságúra, 132 millió euróra híztak. Ez alkalmas arra, hogy megfelelő áron a termékportfólióhoz illeszkedő akvizíciós lehetőségeket idén is vizsgáljon a társaság.

Mint ismeretes, legutóbb hat éve szánta el magát a Richter egyszerre két jelentős és sikeresnek bizonyult akvizícióra, az Esmyára illetve a nőgyógyászati termékkör gyártásával felhagyó Grünenthal portfólójának megvásárlására.

A szerző rendelkezik Richter-részvényekkel.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!