A tőzsdéken szerdára már túlzottnak ítélték meg a vírusjárvány enyhüléséhez fűzött reményeket és az ennek köszönhetően bekövetkezett árfolyam emelkedést. A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdéken, Londonban, Frankfurtban és Párizsban egy százalék körüli indexveszteségre lehet számítani a szerdai kereskedés kezdetén.

Az amerikai tőzsdék 0,1-0,3 százalékos gyengüléssel fejezték be a keddi kereskedés. Az ázsiai indexek viszont már vegyesen indították el a szerdai globális tőzsdenapot. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával veszteségben álltak a kínai indexek, Sanghajban 0,4 százalék, Hongkongban 0,7 százalék körül. Nyereségben állt viszont Tokió, két százalék felett, Tajpej másfél százalékkal, Szöul pedig fél százalékkal.

Kedden emelkedtek az európai tőzsdeindexek a vírusjárvány enyhülésének a reményében. Az új megbetegedések száma napok óta csökkent ugyanis Európában. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,74 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,88 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,21 százalékkal emelkedett. Londonban az FTSE-100 index 2,19 végzett magasabban, a frankfurti DAX 2,79 százalékkal, a párizsi CAC-40 2,12 százalékkal emelkedett. Milánóban 2,19 százalékos, Madridban 2,30 százalékos indexemelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést a tőzsde. A BUX 0,44 százalékot esett.

Az indexemelkedés jórészt annak volt köszönhető, hogy erősödi tudtak a megelőző időszak legnagyobb vesztesei: az MTU repülőgéphajtómű-gyártó részvénye például közel hat százalékkal, az Airbus részvénye hét százalékkal emelkedett. A ThysenKrupp közel tíz százalékkal, a Deutsche Bank részvénye közel öt százalékkal, a Heidelberg Cement közel hat százalékkal, a Continental közel öt százalékkal erősödött. A Hugo Boss is csökkentette éves eredmény előrejelzését, a befektetők mégis több mint nyolc százalékkal emelték meg a részvény árfolyamát kedden.

Az olajárak szerdán emelkedtek az OPEC és a nagy olajtermelők csütörtöki tanácskozásától várt megállapodás reményében a termelés korlátozásáról. Kedden a Brent ára három és fél százalékkal, a WTI ára kilenc százalékkal esett. Brent nyersolaj ára két órával az európai kereskedés kezdete előtt 2,48 százalékkal állt magasabban a szerdai globális kereskedésben hordónként 32,66 dolláron, a WTI ára pedig 5,71 százalékkal ment fel 24,98 dollárra.

Az euró 0,19 százalékkal 1,0869 dolláros jegyzésre gyengült, az arany spot ára 0,14 százalékkal unciánként 1650,09 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!