A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,12 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,17 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,02 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,13 százalékkal nőtt a nyitásban.

Az eurót 1,1042 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek délelőtt kilenc órakor, 0,11 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A csütörtökön elhangzott kínai és amerikai nyilatkozatok némiképp enyhítették a világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültséget. Európában sokat javított a hangulaton az is, hogy megoldódott az olasz kormányválság.

A pekingi vezetés azt ígérte, hogy nem fog azonnal válaszlépéseket tenni a Donald Trump amerikai elnök által a múlt héten bejelentett vámtarifaemelésekre, mivel fontosabbnak tartja, hogy tárgyaljanak a már kivetett pótvámok eltörléséről. Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön kijelentette: Kínának számos lehetősége van arra, hogy válaszlépéseket tegyen, de álláspontja szerint most az új vámok eltörlésének kérdését kell megvitatni. Hozzátette, Kína kész "tárgyalni és együttműködni", és "nyugodt körülmények között" kívánja rendezni az ellentéteket. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter eközben jelezte, hogy Washingtonba várja a kínai delegációt a tárgyalások felújítására.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkenésre váltott péntek délelőtt.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,45 százalékos veszteségben, 60,22 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,78 százalékos mínuszban, 56,27 dolláron forgott kilenc órakor.

Csütörtökön emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,98 százalékos, a DAX-30 index 1,18 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,51 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,04 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,05 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,37 százalékkal nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!