A következő két hónapban a befektetők az amerikai Federal Reserve (Fed), a Bank of England (BoE) és az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikai pályájának letisztulására várnak. Ezzel egyidejűleg valószínűleg pontosabb képet kapnak a koronavírus-variánsok gazdasági hatásairól, és arról, hogy indokolt lehet-e a szigorítás mértékével kapcsolatos várakozások csökkentése.

"A Fed megszorításának témája kiemelt helyen szerepel majd a napirenden" - mondta Jane Foley, a Rabobank devizastratégiáért felelős vezetője a Bloombergnek. Szerinte ez a delta variánssal kapcsolatos hírekkel együtt jó "alapot adhat" a nagyobb devizapiaci kilengésekhez.

Úgy látja, a főbb devizák rövid távú volatilitási kontraktusaiban már megfigyelhető átárazódás sokatmondó. Még ha a kereskedők nem is számítanak politikai oldalról a piacot érő hatásokkal, a határidős útmutatásokban az elkövetkező hónapokban bekövetkező változások lehetősége elég ahhoz, hogy a az idei nyáron eddig látottaknál jelentősebb volatilitást okozzon.

A font kéthetes opciói - amelyek mind a Fed, mind a BoE közelgő üléseit árazzák már - május eleje óta a legmagasabb szintre emelkedtek, éles ellentétben az alig egy héttel ezelőtti 16 hónapos mélyponttal.

A monetáris politikai várakozásokon túl a megújult járványügyi aggodalmak is növelik a fedezeti költségeket. Ez leginkább az ausztrál dollár-japán jen párosban mutatkozik meg, amely széles körben használt kockázati proxy, mivel az ausztrál dollár kötődik a globális növekedéshez, a jen pedig hagyományosan biztonságos eszköznek számít. A paritás most május vége óta a legmagasabbra emelkedett, ami azt mutatja, hogy a befektetők védelmet keresnek az elkövetkező hónapokban bekövetkező túl nagy kilengésekkel szemben. 

Foley szerint az ausztrál dollár és az új-zélandi dollár volatilitása az amerikai dollárral szemben "érdekes" lehet a következő hónapokban.

Az euró/dollár paritáson már megjelent a halálkereszt is, ami erősíti a kockázatok növekedésére utaló jeleket.

A kelet-európai devizák is megüthetik magukat

A közép-európai devizák pénteken gyengültek, mivel a dollár tovább erősödött egy viharos hétvégén, amikor a regionális devizapiacot leginkább a globális befektetői hangulat irányította, amelyben a Covid-19 ismét gyorsuló terjedése miatt a kockázatkerülés erősödött. A forint és a zloty egyaránt gyengült, de erősebb volt, mint a hét elején. Mindkét devizát csütörtökön technikai okok, valamint a globális kockázatkerülés enyhülése és az Európai Központi Bank galamb politikára utaló üzenetei erősítették - mondták kereskedők és elemzők.

A forint csütörtökön visszapattant, és áttörte 200 napos mozgóátlagát 358,50-nél, mivel a befektetők profitkivételbe kezdtek, miután a deviza a hét elején többször is a 360-as szinten lévő ellenállásig gyengült.

"A piac ráadásul nagyon illikvid, ami nagyobb kilengéseket okoz az árfolyamban" - mondta egy devizakereskedő a Reutersnek. Magyarországon a befektetők a jegybank jövő keddi kamatdöntő ülésére is figyeltek. A Reuters elemzői körében végzett felmérése szerint a bank valószínűleg meghosszabbítja kamatemelési ciklusát az alapkamat 20 bázispontos, 1,1 százalékra történő emelésével, miután a vártnál magasabb inflációs adatokat közölt. Kérdéses, a szigorítás milyen irányba mozgatja az árfolyamot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!