Stabilizálódott az angol font árfolyama szerda hajnalban az előző esti volatilis kereskedés után, miután a várakozásoknak megfelelően Theresa May brit miniszterelnök brexitjavaslatát hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház.

Az angol font a szavazás eredményének ismertetése után erősödésnek indult az euróval és a dollárral szemben is. Ennek oka a privatbankar.hu szerint abban keresendő, hogy miután sokan shortolni kezdték a fontot arra spekulálva, hogy a parlamenti bukás után összeomlik az árfolyam, nem maradt eladó a rossz hír kijövetelekor, ezért emelkedés következett be.

A pénzügyi szakportál ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ez csak technikai jellegű mozgás: ha nem sikerül gyorsan megoldást találni a kialakult válságos helyzetre, akkor a font is kaphat még pofonokat.

Szerda reggelre az angol font az euróval és a dollárral szemben is 0,1 százalék körüli erősödést mutatott. Délelőtt fél 10 körül a brit devizát 1,29 dolláron és 1,129 eurón jegyezték a bankközi devizapiacon.

Kedden a font/dollár árfolyama 1,2670 és 1,2917 dollár közötti, az euró/dollár devizapár kurzusa 1,1135 és 1,1295 euró közötti sávban mozgott. A két devizapár kedden hasonló pályát írt le: a szavazás előtti mélypontot gyors felpattanás követte és a hajnali kereskedésben viszonylag stabilan alakultak a jegyzések - írta az MTI.

Londoni elemzői vélemények szerint még mindig annak van a legnagyobb esélye, hogy a kilépési megállapodást valamilyen formában a parlament később elfogadja. Mindazonáltal vannak olyan aggodalmak, hogy politikai zűrzavarba torkollhat az ügy, és végül a legrosszabb forgatókönyv, a rendezetlen kiválás valósul meg.

A forint gyengült

A forint a keddi kereskedésben a gyengülés irányába tört ki az elmúlt hetekben bejárt, szűk kereskedési tartományából, az euró/forint árfolyama hamarosan elérheti a 325-ös szintet - írja az Equilor a reggeli hírlevelében.

Szerda reggel 8 óra után a főbb devizákkal szemben gyengülés indult, 0,1-0,2 százalékos volt az elmozdulás. Az euró árfolyama 324 forint fölött is járt egy pillanatra, majd egy kis korrekciót követően fél 10 körül 323,87 forinton állt a jegyzés.

A dollár/forint kurzusa 284,56 forintig szaladt el 8 óra után, fél 10-re 283,76 forintig jött vissza  a kurzus.

A  svájci frank/forint 287,75-ig ment el reggel, fél 10 körül 287,18 forinton jegyezték az alpesi devizát.

A dollár reggel erősödött az euróval szemben, majd gyengülésnek indult, az euró a reggeli órákban 1,1392 és 1,1417 dolláros sávban mozgott, fél 10 körül 1,1413 dolláros jegyzésen állt a közös európai pénz.

Mi várható ma?

Szerdán még nem lesz vége a "brit show-nak": szavazni fognak még a Munkáspárt által benyújtott bizalmatlansági indítványról is, melyet várhatóan elutasítanak ugyan, de így is nehéz helyzetbe került a kormány - írta az Equilor a reggeli hírlevelében. A brókercég elemzői arra számítanak, hogy az Egyesült Királyság haladékot kap - ezzel kapcsolatban több jelzés is érkezett az elmúlt időszakban Brüsszel részéről.

A kilépési dátum kitolásáról az Európai Tanács egy rendkívüli csúcson dönthet, egyhangú döntéshozatallal, tehát minden bent maradó tagállamnak bele kell egyeznie. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel a brit kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül tegye világossá, hogy milyen lépéseket tervez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!