Az S&P 500-as index csütörtökön gond nélkül áttörte felfelé a 200 napos mozgóátlagot, s ezzel valóságos vételi pánik alakult ki a befektetők körében, pont az ellenkezője annak, mint ami október első hetében az 1100 pontos indexértéke eleste után.

Az általunk figyelt mutatók és az index grafikonja alapján nagyjából itt lehetett a célja a megindult medvepiaci rallynak, ha tovább megyünk felfelé, akkor van esély egy újabb bikapiac kibontakozására. Egy hónappal ezelőtt sorra vettük a medvepiaci rallyk jellemzőit, ez alapján, a három hét alatt lezajlott 200 pontot meghaladó S&P 500-as indexemelkedést követően érdemes megvizsgálni milyen állapotban van az amerikai részvénypiac.

Vége a medvepiacnak...

A 2000-2003-as medvepiacon, illetve a 2007-2009-es medvepiacon az első igazán jelentős medvepiaci rallyra az volt a jellemző, hogy a korábbi pánikeladások után kialakult mélypont és az előző bikapiac csúcsa közötti távolság több mint felét, de kevesebb, mint kétharmadát dolgozta le az irányadó index. Ezt most egy-két nap leforgása alatt teljesítette az S&P 500-as index, sőt jócskán túl is teljesítette, hiszen az 1370 pont feletti csúcs és az 1080 pont alatti mélypont nemhogy kétharmadát, de lassan háromnegyedét is maga mögött tudhatja az irányadó mutató.

Ez arra utalhat, hogy talán az egész medvepiacot magunk mögött hagytuk. A 200 napos mozgóátlag leküzdését is sokan ilyen jelnek veszik, hiszen a 200-2003-as medvepiacon például közel 2 évig nem tudott a mutató e szint felett zárni, a 2007-2009-es medvepiacon a májusi bear market rally csak napon belüli felszúrást eredményezett a 200 napos fölé.

...vagy csak visszateszt?

Az S&P 500-as index ugyanakkor a tegnapi nagy emelkedéssel gyakorlatilag az év első felében kiépített fej-vállak alakzat nyakvonaláig jutott - felette is járt - ami nem ritka jelenség a lefelé tartó trend folytatása előtt, a szakirodalom visszatesztelésnek hívja a folyamatot.

Ilyen visszatesztelésre a 2007-2009-es medvepiacon is volt példa, a március-májusi medvepiaci emelkedés során. Csütörtökön egy másik - általunk kiemelt jelentőségűnek tartott - "mutató" is kritikus szinthez ért, ez pedig a Short S&P 500-as tőzsdén jegyzett alap, az SH árfolyama. Az értékpapír, amely eszközértékének százalékos változása naponta fordítottan követi az S&P 500-as index teljesítményét 40 dolláros támaszához érkezett, sőt alá is szúrt, gyakorlatilag arra a szintre, amelyet idén már többször is meglátogatott. Ha sikerülne szignifikánsan alatta zárnia, az a csökkenő trend - az indexben az emelkedő trend - visszatérésére lenne egyértelműnek tűnő jelzés, itt azonban egyelőre a vevői aktivitás élénkülésére kell számítani, ami az index esetében pont ennek ellenkezőjét jelenti.

Az index hosszabb távú, 30 napos RSI-je tegnap már 57-nél járt, mint korábban írtuk, medvepiaci rallyk esetében a 60-as értéket nem nagyon szokta meghaladni az oszcillátor, így ha medvepiaci rallyval van dolgunk, akkor ez hamarosan véget is érhet.

A befektetői hangulat eközben elmozdult az október elején tapasztalt szélsőségesen pesszimista értékekről, a mutatók nem mentek át szélsőségesen optimista tartományba, de ez medvepiacokon igen ritka jelenség szokott lenni. Az alapkezelők pozicionáltsága szerdán még semleges, enyhén alulsúlyozott volt, az amerikai aktív alapkezelők szövetségének felmérése már 38 százalékosra tette a szövetség tagjainak nettó long pozícióit az S&P 500-as index tekintetében. Itt a 80 feletti értékek szoktak szélsőségesen pozitív értékeket jelenteni, a 0 alatti értékek pedig az ellenkezőjét. A csütörtöki kereskedés alapján ez az arány akár egy nap alatt is jelentősen növekedhetett.

A részvénypiac forgalma az elmúlt napokban nem volt alacsony, azonban kiugróan magas sem, a szakirodalom szerint pedig erre szükség lenne a valódi trendfordulóhoz.


Összefoglalva, az október eleje óta bekövetkezett heves emelkedésnek van esélye, hogy egy új bikapiac kezdetét jelentse a részvénypiacon, ez pedig elvileg új, a tavaszinál is magasabb csúcsok beállítását vetíthetné előre az amerikai részvénypiacon.

Az emelkedés azonban számos olyan jellemzőt is magán visel, amely a medvepiaci rallyk sajátosságai közé szokott tartozni. A csütörtökön elért magasságok e mellett ott helyezkednek el, amelyek egy medvepiaci rally ideális céljaként is adódhatnak. Így ha medvepiaci rallyval van dolgunk, akkor nagyjából ezeken a szinteken ez véget is érhetne és felfelé már nem nagyon van tér a vezető mutatóban. Ha viszont egy újabb ciklikus bikapiac születéséről van szó, akkor az index hamarosan maga mögött hagyhatja a most elért zónát. A kérdés hamarosan eldőlhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!