Ahmad Zuaiter új, határzóna piacokra szakosodott hedge fundot indít Dubajban - adta hírül a Bloomberg. A szakember 2006 és 2011 között dolgozott portfóliómenedzserként a Soros György befektetési cégénél, a Soros Fund Management LLC-nél.

A szakember befektetési alapja elsősorban a határzóna piacokra (frontier markets) koncentrál majd, amelyeket az utóbbi hetekben meglehetősen érzékenyen érintett a feltörekvő piacokon végigsöprő eladási hullám. Zuaiter azonban nem ez utóbbi országokat szemelte ki elsődleges befektetési terepnek, hanem elmondása szerint Pakisztánban, Marokkóban, Zimbabvéban, Irakban és az Egyesült Arab Emirátusokban lát jó lehetőségeket. Tervei szerint az alap tevékenységét az év második felében kezdené meg.

Az időpont ideálisnak tűnik egy ilyen alap elindítására, ezekben az országokban ugyanis gyorsul a gazdasági növekedés és a fundamentumok erősek - mondta a szakember a Bloombergnek.  Általában is elmondható, hogy ezek a piacok nagyobb ütemű növekedésre lesznek képesek, mint a hagyományos feltörekvő piacok - tette hozzá a szakember.

A feltörekvő országok részvénypiacai 2009 óta a legrosszabb teljesítményt mutatták az év eddig eltelt időszakában, az MSCI Emerging Markets Indexe 4,9 százalékkal esett az év eleje óta. Eközben az MSCI Frontier Markets Index értéke 2,7 százalékkal emelkedett a 2013-as 21 százalékos növekedést követően. Zuaiter szerint ez a felülteljesítés idén is folytatódni fog, mivel a határzóna országainak eladósodottsága alacsonyabb a többi fejlődő piachoz képest, a népességük és gazdaságuk fiatalabb és kevésbé van kitéve a kínai exportnak.

A régió országai közül sokban még csak most alakítják ki egy jól működő tőkepiac kereteit, miközben a gazdaságnak égetően szüksége van a friss tőkére. Ez számos kedvező lehetőséget rejt - mondta a szakember.

Azt nem árulta el, mekkora tőkével indul majd alapja. Dubajt azért választotta székhelyül, mivel központi fekvése van az alap által megcélzott országokhoz képest, s meglehetősen jó a közlekedése köszönhetően repülőgép járatainak. Emellett az ország pénzügyi felügyelete meglehetősen jó nemzetközi hírnévnek örvend, s ez garanciát jelenthet befektetői számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!