Mintegy 13 milliárd dollárért vásárolja fel a Morgan Stanley az E*trade nevű diszkont brókercéget - értesült csütörtökön a WSJ. A társaság felvásárlásával a nagybankhoz kerül a dotkomcég 360 milliárd dolláros kezelt vagyona és 5 millió ügyfele. Ezt a tőkét a tervek szerint a Morgan Stanley majd a saját hitelkihelyezésébe csatornázhatja be, cserébe megőrzik a márkanevet, a szolgáltatásaikat, valamint a meglévő ügyfélszolgálataikat.

A mintegy 4072 milliárd forintos akvizíciót az E*trade tőzsdei részvénypakettjének teljes megvásárlásával hajtják végre. A Nasdaqon jegyzett online pénzügyi szolgáltató papírjai legutóbb 45 dollár körüli árfolyamon forogtak. Ekkora volumenű felvásárlást egyetlen bank sem hajtott végre a 2008-as pénzügyi válság óta.

QP | Quality Placement

Kapcsolódó

Az E*Trade számára maga a megváltás az üzlet: a társaság jövője bizonytalanná vált tavaly novemberben, amikor két fő versenytársa, a Charles Schwab Corp. és a TD Ameritrade Holding Corp. bejelentette összefonódását. A Schwab ezután nullára csökkentette a kereskedési díjait, ami miatt az E*Trade ügyfélszerzése nehézkessé vált, ezt pedig a tőzsdei részvényárfolyamuk meredek zuhanása tetézte. Mivel az egyesült dotkom brókercéggel szemben csökkent a piaci részesedése, most kifejezetten jól jön, hogy a Morgan Stanley ügyfélkörét is megszólíthatják házon belülről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!