Természetesen történelmi távlatokból túlértékeltnek tűnhet a részvénypiac, azonban ez elsősorban a történelmi mélységekben tartózkodó kamatoknak köszönhető - mondta Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényportfólióját kezelő Pimco befektetési igazgatója a CNBC-nek. Ha igaz az, amit feltételezünk, hogy a kamatok továbbra is ilyen alacsony szinten maradnak, akkor a részvénypiacon már egyáltalán nincs akkora buborék, mint azt sokan hangoztatni szeretik. Ha a Fed alapkamat emelése megáll 2 százaléknál, és nem megy el 4 százalékig, akkor a jelenlegi, 17 000 pont körüli szinten még mindig vonzó lehet és egyáltalán nem annyira túlértékelt  tette hozzá.

A szakértő szerdán blogján magyarázta el, mit jelent az általuk "új semleges" állapotnak nevezett helyzet a piacokon. E szerint a mostani helyzetben az összes pénzügyi eszköz újraárazódik a hosszútávú átlagokhoz képest. Az S&P 500-as index 10 éves ciklikusan átlagolt P/E mutatója a korábbiakban jól előrejelezte, mikor túlárazott a részvénypiac, azonban ennek a sokéves átlaga alapján adódó 17-es szint helyett inkább a 20-22-es érték lehet az, ahol a részvények értékeltsége semleges lenne. Bár a jelenlegi, 25-ös érték ugyan magasnak tekinthető, de ezzel a megközelítéssel korántsem lehet buborékról beszélni.

Gross nem az egyedüli, aki szerint az alacsony kamatkörnyezet miatt nem lehet túlértékeltségről beszélni a részvénypiacon. Giles Keating, a Credit Suisse Private Banking befektetési igazgatója úgy látja, a jelenlegi szinteken a globális részvénypiacok inkább fair értékükhöz állhatnak közelebb. Cége ennek megfelelően a részvények felülsúlyozását javasolja a portfóliókban.

Ők az ügyfeleknek azt tanácsolják, hogy elsősorban Európában vásároljanak részvényeket, s növeljék portfólióik súlyát Japán javára az Egyesült Államokkal szemben. Ugyanakkor nem hiszik azt, hogy az amerikai részvények őrült módon túlárazottak lennének. Ha a 12 hónapos előretekintő P/E mutatókat nézzük, akkor azok nagyjából a 20 éves átlag körül járnak. Az emberek azért hajlamosak azt gondolni, hogy túl magas, mert az elmúlt években nagyon sokat emelkedett, de történelmi távlatban már nem nevezhető annak - vélte.

S&P 500-as index
Kép: Alfatrader

A Goldman Sachs elemzői szintén úgy gondolják, az alacsony kamatok következtében tovább emelkedhet a részvénypiac árazása, de ez szerintük nem feltétlenül pozitív. Mint írják, ha a kockázatmentes eszközök hozama hosszabb időn keresztül alacsonyabb lesz, mint a múltban, akkor logikus azt várni, hogy a részvénypiac árazása is a megszokott szint felett alakul, esetleg tovább emelkedik.

A rossz hír az, hogy magas árazás mellett a jövőbeni hozamok is alacsonyabbak lehetnek a megszokottnál, ez a folyamat sötét oldala - teszik hozzá. Ha a befektetők hajlandóak ezt az alacsonyabb hozamot elfogadni, akkor fenntarthatóak a jelenlegi árazási szintek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!