Megfigyelők szerint minden bizonnyal hatással lesz majd a befektetőkre, hogy egyre több cég fogja vissza a folyó negyedévre vonatkozó nyereség-előrejelzését. A profitfigyelmeztetések aránya a nyereségnövekedési várakozásokhoz képest soha nem volt olyan nagy 1996 óta, mint most. Ez mindenképpen figyelmeztetés a befektetőknek, akik akár már most eladásba kezdhetnek, hogy minimalizálják veszteségüket egy jelentősebb eladási hullám előtt.

A legutóbbi adatok szerint a cégek átlagosan 7,8 százalékos éves szintű nyereségnövekedéssel számolnak a december végéig tartó három hónapban a negyedév elején várt 10,9 százalékkal és az év elején becsült 17,6 százalékkal szemben.

Az S&P 400 indexben szereplő cégek által eddig ismertetett nyereség-előrejelzés szerint minden várható nyereségnövekedésre 2,2 negatív kilátás esik. Az S&P 600 indexben nagyjából ugyanez az arány.

Az egyértelműen kedvező, hogy a pénteken ismertetett novemberi foglalkoztatási adat jobb lett a vártnál, jelezve, hogy élénkül a gazdaság. Ennek azonban lehet egy igen kedvezőtlen következménye is: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a jövő év elején lassítani kezdi havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programját.

A New York-i értéktőzsdék vezető mutatói a héten gyakorlatilag stagnáltak nyolcheti folyamatos emelkedés után. Az elemzők által különösen figyelemmel követett, a részvények szélesebb körét felölelő S&P 500 index idén eddig 26,6 százalékkal erősödött, 15 éve nem volt példa ilyen jelentős növekedésre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!