Az amerikai távközlési szolgáltató, a Sprint nyolc bankkal állapodott meg, hogy nyújtsanak finanszírozást a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatának, a T-Mobile US-nek a felvásárlásához. A teljes finanszírozás meghaladja a 40 milliárd dollárt, ebből 20 milliárd dollárt a Sprint anyavállalata, a Softbank nyújtana. A finanszírozás részleteiről a jövő hónapban tárgyalnak majd az érintett távközlési cégek a pénzintézetekkel.

Amennyiben az üzlet mégis meghiúsulna, akkor a tranzakcióban érintett feleknek komoly díjat kellene fizetniük: a felvásárolt cég anyavállalata, a Deutsche Telekom 1 milliárdot fizetne, de ha a szabályozó hatóságok, vagy a felvásárló cég miatt nem jön létre a tranzakció, akkor a Softbanknak kellene 2 milliárd dollárt fizetnie. Utóbbinak van nagyobb esélye, ugyanis a Sprint és a T-Mobile US egyesítésével az Egyesült Államok harmadik legnagyobb mobilcége jönne létre. Ezzel gyakorlatilag háromszereplőssé válna az amerikai mobilpiac, az érintett hatóságok (FCC, DoJ) viszont már többször jelezték, kívánatos lenne, ha még legalább 2 cég versenyezne a nagy szolgáltatókkal, a Verizonnal és az AT&T-vel.

A Deutsche Telekom szempontjából azért lenne fontos az amerikai leányvállalat eladása, mert akkor az európai operációra koncentrálhatna, a T-Mobile US eladásából származó összegből pedig tovább bővíthetné európai jelenlétét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!