Tovább nőtt az elmúlt hónapokban a BUX index lemaradása a vezető tőzsdékhez képest. A BUX index euróban mért értékének elmaradása a DAX indexhez képest évtizedes mélypontra került, a két index teljesítményét összehasonlító relatív erő mutató egyre mélyebbre és mélyebbre kerül.

A technikai elemzés eszköztárában két termék, vagy piac teljesítményének összehasonlítására használt relatív erő mutatóra ugyanazok a szabályszerűségek jellemzőek, mint egy egyedi termék grafikonjára, jól megfigyelhető trendek alakulhatnak ki rajtuk, s a lokális csúcsoknak és mélypontoknak hasonló jelentősége van, mint az egyedik termékeknél. A BUX/DAX RS grafikonján jól látszik a mostani csökkenő trend kezdete, 2010 tavasza, s az is, hogy ebben a trendben folyamatosan alacsonyabb csúcsok és mélypontok alakultak ki. A grafikonon a legutolsó lokális csúcs, ahonnan újabb mélypontra zuhant a mutató tavaly nyáron fedezhető fel, 0,82-es szintnél, az euróban számolt RS értéke jelenleg 0,68 körül található. Ez azt jelenti, hogy a lefelé tartó trend az új mélyponttal egyrészt újabb megerősítést nyert, másrészt ha most következne egy 20 százalékos relatív felülteljesítés a magyar piacon, az még mindig nem jelentene trendfordulót, hanem csak a legutolsó körben elszenvedett lemaradás ledolgozását jelentené.

BUX(euró)/DAX RS
Kép: Napi.hu

A magyar részvények teljesítményének elmaradása nagyban köszönhető a szektorális különadóknak is - mondta Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. - vezető elemzője a Napi.hu-nak. Nyilván rosszat tett a magyar piacnak a maágnyugdíjpénztárak eltűnése is, ezek az intézmények ugyanis jelentős vételi erőt képviseltek a magyar részvénypiacon. Az elemző szerint ugyanakkor fundamentális alapon már a régió egésze olcsónak tekinthető, s ezen belül a magyar részvénypiac árazása kiugróan alacsony.

Persze nem tett jót a régióknak a feltörekvő piacokkal szemben mutatkozó egyre nagyobb befektetői elégedetlenség sem, azonban fontos kiemelni, hogy esetünkben nem a klasszikus értelemben vett feltörekvő piacról kell beszélni. A régió országai ugyanis jelentősen függenek az eurózóna gazdaságainak teljesítményétől, s az elmúlt évek folyamán jelentős alkalmazkodáson mentek keresztül, fizetési mérlegük helyzete sokkal jobb a feltörekvő piaci országokban megszokottnál. Ráadásul a következő időszakban a régió gazdaságaiban inkább javulás várható- tette hozzá Gyurcsik.

A vállalati profitok talpra állása jelenthetné a kulcsot a magyar részvénypiac meglódulásához - vélte Miró József, az Erste Befektetési Zrt. - vezető elemzője. Nem véletlen az alulteljesítésünk, elég csak megfigyelni a BUX indexben nagy súllyal szereplő cégek profitjának alakulását. Míg a 2006-as csúcsévben a BUX index cégeinek összesített eredménye elérte a 670 milliárd forintot, addig ez 2013-ben - a mostani várakozások szerint - már csak 365 milliárd forintot tesz ki. Szerinte ebben nem csak a különadók a ludasok, ezek hatása ugyanis "mindössze" 80 milliárd forintra tehető az összesített profittömeg csökkenéséből.

Miró szerint a kiválóan szereplő Richter nem képes egyedül pótolni a Mol és az OTP páros gyenge teljesítményét. Mindaddig, amíg az indexben és a piacon egyaránt nagy súlyt jelentő OTP negyedéves szinten mintegy 60 milliárd forintnak megfelelő céltartalék képzésre kényszerül, s a finomítói marzsok csökkenése miatt amúgy is nyomás alatt lévő Mol kitermelése a csúcsidőkének mindössze kétharmada, addig nem nagyon lehet masszív javulást várni.

Az OTP-nek nyilván jót tenne, ha javulna a magyar makrohelyzet, s a devizahitelesek problémájával kapcsolatos bizonytalanság is enyhülne, azonban a céltartalék képzés nem csak a magyar banknál, hanem az ukrán és sz orosz leánybanknál is jelentős mértékű. A Mol kitermelésének nagysága - eltekintve az INA tulajdonlásával kapcsolatos huzavonától -, s a finomítói marzsok alakulása jórészt a magyar makrohelyzettől független folyamat.

Az elemző felhívta a figyelmet, hogy a profitok változását jól tükrözi az indexek relatív teljesítménye. A magyar cégek profitcsökkenése mellett a DAX index kosarában szereplő cégek összesített nyeresége 2014-ban már 15 százalékkal haladhatja meg a 2007-es évben elértet, míg a szintén történelmi magasságokban tartózkodó S&P 500-as index cégeinek esetében ez a szám idén elérheti a 40 százalékot is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!