A hét közepére immár 45,43 százalékosra nőtt az aktív menedzserek által kezelt portfóliók átlagos részvénypiaci kitettsége amerikai szövetségük, az NAAIM friss felmérése alapján. Míg október elején, a részvénypiaci mélypont közelében a szövetség tagjainak átlagos kitettsége -3,56 százalék volt, ami tőkeáttételes short pozíciókat jelentett az átlagos kezelt portfólióban az S&P 500-as index irányában, addig a mostani helyzet már az óvatos optimista hozzáállás hatását tükrözi. Ez öt hét leforgása alatt közel 49 százalékos emelkedést jelent a long pozicionáltság irányában, ennél nagyobb emelkedésre ilyen időtávon mindössze egyszer volt példa a felmérés több mint ötéves történetében, 2007 őszén, az amerikai jelzáloghitel válság kirobbanását követően a Fed kamatcsökkentési ciklusának megkezdéséig terjedő időszakban. Ehhez hasonló mértékű növekedést regisztráltak 2009 júniusában is, a tavaszi medvepiaci mélypontot követő időszakban.



A mostani érték ugyanakkor nem jelent pozitív szélsőséget, a szövetség tagjainak túlzott kitettségét általában a 80 százalék feletti értékek jelzik, az ilyen állapot rendszerint lokális részvénypiaci csúcs közelségét jelzi. Azonban a növekedés mértéke jól jelzi, hogy az öthetes emelkedés során hatalmas shortzárások történtek az amerikai részvénypiacon. Az ekkora változásokat követő időszakról a következő látszik a mellékelt ábra alapján. Azt, hogy az emelkedés egy-két hónapos távlatban folytatódik-e, nem igazán képes előre jelezni a hirtelen változás a pozicionáltságban, ugyanúgy volt példa az eddigiekben a shortzárások után a korábbi csökkenő trend visszatértére a piacon, mint ahogy a szolid drágulásra is. Rövid, egy-két hetes távlatban azonban általában az emelkedés ütemének gyors csökkenését lehetett megfigyelni a piacon. Ezek alapján - kizárólag ezen felmérés adatai alapján - vagy egy oldalazó konszolidáció, vagy korrekció lehet a valószínűbb az indexben a következő pár hétben, az október elejétől óta lezajlott rally a tapasztalt intenzitással kevésbé tűnik valószínűnek. Ugyanakkor mivel a 45,43 százalékos érték nem jelent szélsőséget, elvileg még lehetnek tartalékaik a bikáknak az év végéig.

Az NAAIM több mint 200 tagja összesen 30 milliárd dollárt meghaladó értékű vagyont kezel az Egyesült Államokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!