Enyhe erősödéssel nyitott New York

Mérsékelten emelkedő indexekkel indult a kereskedés szerdán a főbb New York-i piacokon, a befektetők kedvezően értelmezték a vegyes kínai gazdasági adatokat.
MTI-Eco, 2015. november 11. szerda, 16:02
Fotó: MTI/AP

Októberben mind az ipari termelés, mind az állótőke beruházások növekedési üteme 0,1 százalékponttal csökkent ugyan szeptemberhez képest Kínában, a kiskereskedelmi forgalom azonban ugyanennyivel nagyobb ütemben emelkedett, ami azzal biztat, hogy a gazdasági növekedés stabilizálódott.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,14 százalékkal, az S&P 500 0,18 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,16 százalékkal állt keddi záróértéke fölött a nyitást követő percekben.

Hétfőn vegyesen zárt New York. A Dow Jones 0,16 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,15 százalékkal emelkedett, a Nasdaq Composite viszont 0,24 százalékkal csökkent.

Az olajpiac gyengült, miután kedd este az American Petroleum Institute közölte, hogy a november 6-ával végződött héten 6,3 millió hordóval 486 millió hordóra emelkedtek az amerikai olajkészletek. Az elemzők csak 1 millió hordós növekedést vártak. A Deutsche Bank prognózisa szerint a jövő év első felében napi 1 millió hordó túlkínálat lesz a világpiacon. Az OPEC-tag Ecuador olajügyi minisztere azt hangsúlyozta, hogy a piacot csak a termelés csökkentésével lehet egyensúlyba hozni, és arra fog törekedni, hogy az olajkartell decemberi ülésén megállapodás szülessen erről.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 1,36 százalékkal, 43,61 dollárra csökkent. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 0,57 százalékkal, 47,17 dollárra ment le.

Az arany árára továbbra is nyomást gyakorolnak az amerikai kamatemelési várakozások, és a jegyzés közeledik három havi mélypontjához. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1088,32 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal kedd esti ára alatt.

A dollár jegyzése alig változott, az euró árfolyama a nap folyamán 1,0703 dollár és 1,0774 dollár között mozgott, kora délután 1,0724 dollár körül forgott. A közös valuta az év eleje óta 11,36 százalékkal értékelődött le a dollár ellenében. Vannak olyan vélemények is, hogy az amerikai monetáris politika szigorodása és az Európai Központi Bank pénzpolitikájának várható további lazulása együttesen oda vezethet, hogy a dollár parihoz közel vagy akár pariba kerül az euróval.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK