Az inflációs adatok megfeleltek a várakozásoknak, a vége felé közeledő jelentési szezonban azonban a Wal-Mart és a Home Depo meglepően jó eredményekkel örvendeztették meg a befektetőket. Tovább erősödtek a hadiiparban érdekelt cégek papírjai is, a Lockheed Martin 1,7 százalékot, a Boeing 1,2 százalékot, a Northrop Grumman pedig 1,4 százalékot nyert.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,13 százalékkal, az S&P 500 0,05 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,14 százalékkal állt hétfői záróértéke fölött a nyitást követő percekben.

Hétfőn erősödött New York. A Dow Jones 1,38 százalékkal, az S&P 500 1,49 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,15 százalékkal emelkedett.

Az olajár kissé csökkent. A piac hamar túljutott a hétfői enyhe megrázkódtatáson, amikor a párizsi terrortámadások következtében erősödő geopolitikai kockázat hatására emelkedtek az árak, és ismét ismét a túlkínálat került a figyelem középpontjába. Becslések szerint az idén a termelés átlagosan napi 700 ezer - 2,5 millió hordóval haladja meg a keresletet, és a túlkínálat fenn is marad, "ha a geopolitikai feszültség nem manifesztálódik a közel-keleti szállítások fizikai megsemmisülésében" - mondta Tamás Varga, a PVM Oil Associates elemzője.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 0,86 százalékkal 41,46 dollárra csökkent. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 1 százalékkal, 44,38 dollárra ment le.

A piac idegességének enyhültével az arany ára kissé csökkent. Hétfőn a nemzetközi feszültség növekedésének hatására az ár elszakadt múlt heti 6 éves mélypontjától, miután sok befektetők ebbe biztonságos eszközbe menekült, de a jegyzés nem tudta tartani magát. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1078,70 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal alacsonyabban, mint hétfőn este.

A dollár erősödött, az euró napközben 1,0643 és 1,0697 dollár között ingadozott. Az európai valuta kora délután 1,0660 dollár körül forgott, az év eleje óta 11,88 százalékkal értékelődött le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!