Erősödéssel nyitott New York

Emelkedő indexekkel indult a kereskedés szerdán a vezető amerikai tőzsdéken.
MTI-Eco, 2016. február 3. szerda, 16:01
Fotó: Reuters

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,43 százalékkal, az S&P 500 0,24 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,01 százalékkal állt keddi záróértéke fölött a nyitást követő percekben.

A piacot így szerdán is elsősorban az olaj mozgatta, az árak emelkedése elmozdította az értéktőzsdei jegyzéseket a mélypontról, de ahhoz nem volt elég, hogy nagyobb nyereségbe lendítse a főbb indexeket. Megállt az olajpapírok esése, az Exxon és a Chevron részvénye 0,4 százalékkal emelkedett a piacnyitás előtt a tőzsdén kívüli kereskedelemben. Javította a hangulatot, hogy az Egyesült Államokban a szakértők által vártnál nagyobb mértékben, 205 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma januárban a magánszektorban.

Kedden eséssel zárt New York. A Dow Jones 1,81 százalékkal, a S&P 500 index 1,87 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 2,24 százalékkal csökkent.

Az olajpiac háromnapi kemény esés után éledezni kezdett, de elemzők szerint a jegyzéseket továbbra sem fundamentális tényezők, hanem spekulációk mozgatják. Egy hét alatt immár harmadszor ismét felerősödtek azok a remények, hogy az OPEC és Oroszország megegyezik a termelés visszafogásáról az árak felsrófolása érdekében. Több elemzés szerint viszont ez kevéssé reális. A Goldman Sachs úgy véli: "nagyon valószínűtlen", hogy az OPEC hajlandó lenne együttműködni a kartellen kívüli termelőkkel, mert a magasabb árak visszasegítenék a piacra azokat a nagyobb költséggel termelőket, amelyeket az olcsó olajjal sikerült kiszorítani onnan.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 30,41 dolláron jegyezték, 1,77 százalékkal drágábban, mint kedd este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 1,83 százalékkal 33,32 dollárra ment föl. Az arany ára három hónapos csúcsa közelében megszilárdult. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután keddi szintjén, 1128,31 dolláron jegyezték az azonnali piacon. Az arany az idén 6 százalékkal drágult.

A dollár kissé gyengült. Az euró napközben 1,0904 és 1,0976 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,0949 dollár körül forgott a kedd esti 1,0918 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK